Los Angeles strikt duurste naamrechten uit de geschiedenis

Het LA Memorial Coliseum zal tegen 2028 plaats ruimen voor het SoFi Stadium. © Belga Image
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Het nieuwe NFL-stadion in Los Angeles is nu al een commerciële melkkoe.

Stan Kroenke mag zich nog maar eens in de handen wrijven. De 72-jarige Amerikaanse zakenman is via zijn holding al eigenaar van onder andere Arsenal (Premier League), LA Rams (NFL), Denver Nuggets (NBA), Colorado Avalanche (NHL) en de Colorado Rapids (MLS), maar ook zijn nieuw multifunctioneel stadion in Inglewood – vijftien kilometer van downtown Los Angeles – lijkt nu al een commercieel succes te worden.

Zowel de LA Rams, van Kroenke, als de concurrenten van de Los Angeles Chargers zullen hun thuiswedstrijden voor het oog van minstens 70.000 toeschouwers in het nieuwe stadion afwerken. Voor de Super Bowl in 2022 en de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in 2028 wordt het stadion tot ruim 100.000 zitjes uitgebreid. De kosten waren sinds de start van de bouwwerken in 2016 amper onder controle te houden en verdubbelden tot 4,9 miljard euro, maar Kroenke kreeg de voorbije maanden goed nieuws. Social Finance, een onlinefinancier van onder andere studentenleningen en hypotheken, tekende een overeenkomst voor de komende twintig jaar, waarin het jaarlijks 27 miljoen betaalt. Een absoluut record voor de naamrechten van een sportstadion, inmiddels in SoFi Stadium herdoopt. Bovendien zal de financiële groep de twee NFL-clubs sponsoren én prominent aanwezig zijn in Hollywood Park, het entertainmentcomplex van ruim 80 hectare met onder andere een casino, theaterzaal, bioscoop, hotel, kantoren en flatgebouwen.

Ook American Airlines sprong mee op de boot. Het wordt de officiële luchtvaartmaatschappij van de twee NFL-teams en betaalt, gespreid over tien jaar, 81 miljoen euro voor de exclusieve naamrechten van de Champions Plaza, het plein van ongeveer één hectare aan de hoofdingang van het nieuwe stadion in Inglewood, dat op 25 juli met een optreden van singer-songwriter Taylor Swift officieel in gebruik wordt genomen.