Louwagie over EK zwemmen: ‘Niet bedoeld om topprestaties te leveren’

© BELGA

Van 22 tot 25 november gaat in het Franse Chartres het EK zwemmen in klein bad door. Wat verwacht Michel Louwagie, voorzitter van de Belgische zwembond, van de Belgische delegatie?

Sport/Voetbalmagazine legde Michel Louwagie volgende vragen voor:

S/VM: Naar wie kijk je uit bij de Belgen?

Michel Louwagie: “Naar wie om een of andere reden ontgoocheld heeft op de Spelen, zoals Jolien Sysmans of Fanny Lecluyse, of naar atleten wiens situatie veranderd is, zoals Glenn Surgeloose die een nieuwe trainer heeft en die zich weer happy voelt.”

“Van Pieter Timmers of Ward Bauwens, die top waren op in Londen, verwacht ik zo kort na de Spelen geen topprestatie op dit EK. Ze bereiden zich voor op het WK van volgend jaar. Dat geldt ook voor de andere Europese toppers. Het is een beetje kort dag om na een sterke olympische prestatie nu alweer top te zijn.

“Dit EK in klein bad is op de kalender gezet om zwemmers meer piekmomenten te geven dan dat éne topevenement dat ze anders jaarlijks hadden, maar het is niet bedoeld om topprestaties te leveren.”

S/VM: Wie of wat van de Belgen heeft je, terugblikkend, het meest verrast op de Spelen?

Louwagie: “Dat we met de aflossingsploeg op wereldniveau zitten, en zelfs nog wat dichter kunnen komen bij de top, omdat dat nooit eerder gebeurd was. Dieter Dekoninck, Timmers en Bauwens verrasten me positief, en van hen Bauwens nog het meest. Die raakte maar laat in de selectie, maar zwom in Londen wél de zestiende wereldtijd en verbeterde een Belgisch record. Ik wist niet dat hij zo’n potentieel had. Bauwens heeft, gezien zijn leeftijd (19, nvdr), ook een grotere progressiemarge dan Timmers, die al 24 is.”

S/VM: Vlaams bondscoach Ronald Gaastra is enthousiast over de inspanningen van de Vlaamse zwemliga, maar vindt dat de clubs nog beter moeten kunnen.

Louwagie: “Hij heeft gelijk. De Antwerpse zwemclub Brabo is het voorbeeld. In Gent is er een mooi zwembad bijgekomen, dus verwacht ik een Gentse reactie. In Brugge praten ze ook over een nieuw olympisch zwembad. Betere infrastructuur trekt het niveau omhoog.”

S/VM: Je hebt het enkel over Vlaamse zwemmers en het Vlaamse zwemmen. Wat gebeurt er aan de andere kant van de taalgrens?

Louwagie: “Weinig. Er is in het Franstalige landsgedeelte te weinig dieptewerking. Misschien omdat er minder middelen beschikbaar zijn. Op dit moment werken we in het Belgisch zwemmen met twee snelheden.” (GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier