Luca Brecel wint China Championship en schrijft Belgische snookergeschiedenis

© Belga

Daarmee pakt hij zijn eerste full rankingtoernooi in zijn carrière. De zege levert hem 164.000 euro en een vijftiende plaats op de wereldranglijst op.

Luca Brecel, het nummer 27 van de wereld, heeft dinsdag in het Chinese Guangzhou het China Championship snooker gewonnen. De 22-jarige Limburger haalde het in de finale met 10-5 van de Engelsman Shaun Murphy (WS 8), de wereldkampioen van 2005. Brecel won zo zijn eerste full rankingtoernooi en boekte dus de belangrijkste zege in zijn carrière.

Het was de tweede keer dat Brecel zich voor de finale van een full rankingtoernooi kon plaatsen. In 2016 moest hij in de finale van het German Masters de duimen leggen voor Martin Gould (WS 17). Deze keer mocht hij wel juichen en stak als winnaar 164.000 euro op zak.

Met zijn eerste grote toernooizege klimt Brecel maandag op de wereldranglijst naar de vijftiende stek, zijn hoogste notering ooit. Bovendien ben je met een plaats bij de beste zestien van de wereld automatisch gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap. Dat vindt traditiegetrouw plaats in Sheffield, maar daarvoor moet Brecel zijn plek bij de top zestien nog vasthouden tot het begin van het WK, tot 21 april 2018 dus.

In de kwartfinales kegelde hij eerder al levende legende en vijfvoudig wereldkampioen Ronnie O’Sullivan uit het toernooi.