Luis Suarez gesignaleerd in Recife!

Haaien in Recife © Peter T'Kint
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Redacteur Peter T’Kint reist tijdens het WK 2014 door Brazilië en houdt een dagboek bij voor sportmagazine.be.

Okee, het is een flauwe mop, op het internet circuleren betere foto’s van de Uruguayaan na zijn beet. Ik weet niet of u ze zag, maar die van het hoofd van Suárez, gemonteerd op het lichaam van een hond, met rond dat hoofd een plastic kap (bedoeld om niet in een eigen wond te bijten): dat vonden we persoonlijk de mooiste.

Neen, in Recife zit hij niet. Wij wel. Voor Duitsland-VS straks, een duel tussen de leraar en zijn meester. Dat de twee het op een akkoordje zouden gooien, geloven we nooit, daarvoor zijn het te ernstige voetbaldieren. We kwamen trouwens onder de indruk van de Amerikanen, die in Manaus tegen Portugal één van de beste wedstrijden van het tornooi speelden. Op dat vlak kunnen de Portugezen op een ‘mooi’ tornooi terugblikken, in beide wedstrijden was het genieten. Misschien niet voor de supporters van Portugal, maar wel voor de neutrale toeschouwers. En die Amerikanen, die gingen er voor, zoals het Duitsland onder Klinsmann in 2006. Vrolijk in de aanval.

Ze kregen navolgers, dat is duidelijk op dit WK. De Colombiaanse bondscoach van Costa Rica deed wat dat betreft een paar dagen terug trouwens een mooie bekentenis. Jorge Pinto volgt als vakman al jaren trouw alle WK’s. Tot in 2006 was hij op internationaal vlak een fan van Italië. Goed verdedigen, solide, en dan proberen een goal te maken. Een beetje zoals Van Gaal door dit tornooi wandelt, Hollands catenaccio. Pinto was ook een adept.

“In 2006, in Duitsland, veranderde ik evenwel van mening”, zei hij. “Toen zag ik dat het aanvallend ook kon. Veel aantrekkelijker bovendien.” Niet dat zoiets dinsdag tegen de Engelsen een mooie wedstrijd opleverde, Costa Rica spaarde zijn inspanningen, maar het siert de man. We kijken uit naar de achtste finale van zondag, tegen de Grieken.

Maar we gingen het over haaien hebben. Onze nieuwe standplaats, voor een paar dagen, is Recife, in het noordoosten. Hotelletje vlakbij het strand, al valt het weer nog even tegen, het regent hier al een paar uur ononderbroken. Auto’s banen hun weg door ondergelopen straten. Het is regenseizoen hier, het begint ergens in mei, en dat eindigt begin augustus. Daarna is het hier altijd mooi weer. Op zo’n 100 kilometer hier vandaan, iets zuidelijker, zouden de mooiste stranden van Brazilië liggen. Misschien lukt een blitsbezoek, tussen de twee matchen in.

Voor de kust liggen riffen, zwemmers of surfers worden aangeraden binnen die zone te blijven. Sinds een paar decennia heeft Recife immers last van .. haaien. Wetenschappers hebben zich al afgevraagd hoe het komt. De schuld wordt gelegd bij de bouw van een nieuwe haven, waarvoor wat rivieren werden omgelegd en natuurlijke barrières in zee werden verwijderd. Ook zouden mensen te veel afval in zee gooien, iets wat de haaien lokt.

Wat ook de oorzaak is, sinds 1992 zijn hier vlak voor de kust in Boa Viagem, de wijk waar ons hotelletje ligt, al een stuk of vijftig aanvallen gesignaleerd, waarvan 17 dodelijk.

Stel dat de zon een dezer dagen toch schijnt.. Toch maar beter wat opletten, als we ons in zee wagen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier