Marcel Kint. De langst regerende wereldkampioen ooit

Onontbeerlijk voor elke (koers)fan.

De Zwevegemse wielrenner Marcel Kint is – zoals de titel van het boek al zegt – de langst regerende wereldkampioen aller tijden. In juli 1939 wint hij de laatste etappe van de Ronde van Frankrijk. Op dat moment is hij regerend wereldkampioen. Het zou tot na de Tweede Wereldoorlog (1946) duren vooraleer het volgende wereldkampioenschap werd gereden. Dat kampioenschap verloor hij bovendien maar nipt tegen de Zwitser Hans Knecht: een Zwitserse ‘supporter’ bracht Kint ten val en zo werd Knecht wereldkampioen op eigen bodem.

Marcel Kint, gestorven in 2002, wordt in naslagwerken een stil en bedeesd man genoemd. “Hij hield er niet van om in de belangstelling te staan en zo’n boek zou hij ‘een beetje overdreven’ hebben gevonden”, staat te lezen. Met dit boek biedt wielerauteur Patrick Cornillie een blik op onder meer de zware jeugdjaren van Kint, zijn deelnames aan de Tour en het leven na zijn wielercarrière. Het boek is een ode aan de West-Vlaming en zijn prestaties, die nooit de lof kregen die ze verdienden – in tegenstelling tot bijvoorbeeld die van een Briek Schotte, Kints illustere tijdsgenoot. Onontbeerlijk voor elke (koers)fan. (JG)

‘Marcel Kint. De langst regerende wereldkampioen ooit’ van Patrick Cornillie werd uitgegeven bij Groeninghe Uitgeverij Kortrijk, kost € 25 en telt 255 bladzijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier