Marco van Basten: een voetballegende wordt 50 (video)

Marco van Basten © Reuters/Belga Image
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Op vrijdag 31 oktober viert Marco van Basten zijn 50e verjaardag. De doelpuntenmachine uit Utrecht verwierf eeuwige roem op het EK van 1988, waar hij in de finale een goal maakte vanuit een onmogelijke hoek.

Nederland was nochtans met een 0-1-verliesmatch tegen Rusland, de ploeg die het in de finale weer zou tegenkomen, aan het EK begonnen. Maar in de tweede poulewedstrijd maakte een ontketende Van Basten brandhout van Engeland: 1-3, drie doelpunten van San Marco. Daarna werd ook nog Ierland opzijgezet met 1-0.

In de daaropvolgende halve finale tegen gastland West-Duitsland besliste Van Basten met een goal in de 88e minuut het duel in het voordeel van Oranje; het werd 1-2. Rusland schakelde in zijn halve finale Italië uit met een droge 2-0.

Het Olympiastadion in München maakte zich op voor een finale tussen Nederland en Rusland.

‘Een weergaloos doelpunt’

Marco van Basten
Marco van Basten© Reuters/Belga Image

‘Van Tiggelen. Een tegen een wordt het. Muhren… Van Basten… Goed. O, wat een goal! Wat een goal! Wat een schitterend doelpunt, zeg! Niet te geloven zoals ie die bal uit de lucht oppakt in die hoek daar. Niet te geloven. Wat een weergaloos doelpunt!’

Zo klonk het op 25 juni 1988 in menige Hollandse huiskamer. Net zoals iedereen die op dat moment aan zijn tv-toestel gekluisterd zat, moest NOS-commentator Theo Reitsma zich even in de arm knijpen.

Was het werkelijk waar dat Marco van Basten in de finale van het Europees kampioenschap 1988 vanuit een onmogelijke hoek het leer over de grijparmen van de Rus Rinat Dasajev – nochtans de beste keeper ter wereld op dat moment – in doel had geknald?

‘Ik probeer het gewoon even’

‘Hij kan dat nog honderd miljoen keer proberen, hij zal zo’n goal nooit meer maken’, zou Ruud Gullit, destijds kapitein van Oranje, over het doelpunt zeggen.

‘Die voorzet van Muhren trok nergens op, hij was veel te hoog’, herinnerde Frank Rijkaard, toen ook een van de protagonisten in het Olympiastadion in München, zich.

‘Ik dacht: ik probeer het gewoon even’, zei Van Basten zelf met de hem typische onderkoelde nuchterheid.

Lees het volledige verhaal over Marco van Basten deze week in Sport/Voetbalmagazine. Neem een supervoordelig abonnement.

Bekijk het doelpunt van Van Basten nog eens:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nog tien pareltjes uit zijn periode bij Ajax:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier