Marieke Vervoort en Hans Van Alphen krijgen Vlaams Sportjuweel

© Belga

Rolstoelatlete Marieke Vervoort en tienkamper Hans Van Alpen zijn de trotse laureaten van het Vlaams Sportjuweel 2012.

Na enkele uren discussiëren besloot de jury dit jaar – voor de eerste keer in de geschiedenis – om beide prijzen te combineren. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (NV-A) aanvaardde het voorstel omdat beide atleten een opmerkelijke prestatie leverden en ook hun sport op een bijzondere manier in de kijker plaatsten.

“Ik besef het allemaal nog niet zo goed”, vertelde de 33-jarige Vervoort tijdens de uitreiking in het Viage Theater in Brussel.

Marieke Vervoort beleefde tijdens de Paralympics in Londen het moment van haar carrière door in de 100 meter rolstoelsprint goud te winnen. Enkele dagen eerder pakte ze al zilver in de 200 meter. “Het waren bijzonder spannende momenten. Op korte termijn moest ik me toeleggen op de sprint, wat een totale andere manier van trainen vraagt.

Ik bedank daarom ook mijn trainer, die per week 14 à 16 uur aan mijn zijde stond. Na de Paralympics heb ik de kans nog niet gekregen om alles te plaatsen. Ik ga van de ene huldiging naar de andere, het houdt echt niet op. Ik besef het echt allemaal niet goed”, vertelde de rolstoelatlete.

Hans Van Alphen kende met een vierde plaats op de Spelen en zeges in de tienkampen van Talence en Götzis een onvergetelijk jaar. Daarnaast stelde hij in Götzis het Belgisch record (8.519 punten) scherper. “Het wordt inderdaad niet makkelijk om volgend jaar beter te doen. Maar ik ben een laatbloeier en dat speelt nu in mijn voordeel. Ik boek nog heel wat vooruitgang, ook op technisch vlak. Vanaf nu staat alles in het teken van het WK in Moskou, vanaf januari trek ik naar het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch en dan begint het echte werk”, verduidelijkte Van Alphen.

Het Vlaams Sportjuweel 2012 is een prijs van de Vlaamse Gemeenschap die wordt toegekend aan een Vlaamse sporter die in de loop van het jaar een opmerkelijke prestatie leverde of een uitzonderlijke loopbaan afsloot. De prijs kan maar één keer in een carrière gewonnen worden. Vorig jaar ging de onderscheiding naar zeilster Evi Van Acker. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier