Márquez-Lorenzo: vuurwerk in de Moto GP

Marc Márquez en Jorge Lorenzo: de twee speerpunten van Repsol Honda Team. © AFP
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Marc Márquez, vijf wereldtitels, en Jorge Lorenzo, drie wereldtitels, rijden dit seizoen voor het eerst in dezelfde ploeg. Maar bij het Repsol Honda Team vrezen ze een bitse concurrentiestrijd tussen de twee Spaanse tenoren in de MotoGP.

Op de openingsmanche in Qatar reed Marc Márquez (26, Honda) naar een tweede plaats, na een bloedstollend duel met de Italiaan Andrea Dovizioso (Ducati) die vorig seizoen na de Spanjaard op de tweede plaats in het wereldkampioenschap strandde. Jorge Lorenzo (31, Honda) moest zich tevreden stellen met een ontgoochelende 13e stek.

Maar niemand bij het Repsol Honda Team daar een probleem van maakte, want de twee Spanjaarden waren gehavend en met een fysieke achterstand aan de start van het nieuwe seizoen begonnen.

Lorenzo kreeg tijdens de GP in Thailand, in oktober, voor het eerst last van een stressfractuur in de pols, twee weken erna liep hij in de GP van Spanje een breuk in een van de voetbeentjes op.

Maar het speerpunt van Ducati, drievoudig wereldkampioen (2010, 2012, 2015) in de MotoGP, hoefde zich geen zorgen te maken, want in juni had hij al een contract voor twee jaar bij het Repsol Honda Team getekend.

Ook zijn nieuwe ploegmaat, Márquez, lag tijdens de wintermaanden in de lappenmand. In december werd hij geopereerd aan de linkerschouder, die tijdens de jacht op zijn vijf wereldtitels (2013, 2014, 2016, 2017, 2018) al geregeld opspeelde.

‘De pijn was niet meer houdbaar, het moest gebeuren’, zei de Catalaan, die het vorig jaar na de GP van Japan uitschreeuwde toen Scott Redding hem na de GP van Japan met een schouderklop(je) feliciteerde en de wereldkampioen daarbij een luxatie van de schouder opliep. Zijn broer, Alex, duwde de bovenarm nog op het circuit opnieuw in het gewricht. ‘Het is een mirakel dat hij met zo’n schouder drie jaar na elkaar wereldkampioen is geworden’, verklaarde de chirurg, Xavier Mir, in Marca. ‘Het was een fundamenteel probleem. De bovenarm kon op elk moment, ook zonder belasting, uit de kom wippen.’

Hij is bijna volledig fit, zei hij na zijn tweede plaats in Qatar, maar zijn nieuwe ploegmaat vreest voor de concurrentiestrijd binnen het team. Toen Lorenzo bij Yamaha ploegmaat was van de Italiaanse legende Valentino Rossi, zevenvoudig wereldkampioen, gunden de twee elkaar het licht in de ogen niet. ‘Ik hoop dat mijn relatie met Marc anders zal zijn, maar ik denk het niet. Het zal nog moeilijker worden, want Marc heeft de snelheid en is hongerig naar succes.’

Rossi, die in 2009 voor het laatst wereldkampioen werd en in februari zijn 40e verjaardag vierde, is er nog altijd bij. Hij bleef Honda na zijn derde plaats van vorig seizoen trouw en werd tijdens de seizoenopener in Qatar vijfde. Samen met zijn ploegmaat, de 24-jarige Spanjaard Maverick Viñales die in Qatar zevende werd, lijkt de veteraan van het Yamaha Motor Racing een van de grootste concurrenten van de twee Hondarijders. Op 31 maart wordt in de grand prix van Argentinië de tweede editie van Spanje-Italië gereden…