Matteo Trentin wint laatste rit Vuelta, Chris Froome lukt dubbel Tour-Vuelta

Matteo Trentin (Quick-Step Floors) heeft zondag de 21e en tevens laatste rit van de Vuelta gewonnen. © BELGA

Matteo Trentin (Quick-Step Floors) heeft zondag de 21e en tevens laatste rit van de Vuelta gewonnen en bezorgde Quick-Step zo een zesde ritzege. De 28-jarige Italiaan bleef na 117,6 kilometer in de massaspurt in Madrid de Fransman Lorrenzo Manzin (FDJ) en de Deen Søren Kragh (Sunweb) voor, maar moet ondanks vier ritwinsten de puntentrui aan de Britse eindwinnaar Chris Froome (Sky) laten.

De slotrit van de Vuelta gaat steeds meer op die van de Tour lijken. Kiekjes trekken van de eindwinnaar en plezier maken aan een slakkengangetje in de beginfase, een razendsnel slot in de straten van de hoofdstad in de finale. Een plezierritje waarvoor Odd Christian Eiking verplicht moest passen: de Noorse renner werd op de slotdag van de Vuelta door zijn team FDJ uit koers gezet ‘wegens ongepast gedrag op de voorlaatste dag.’

De eerste die Madrid mocht binnenrijden, was Alberto Contador. Een mooi eerbetoon voor de afscheidnemende Spanjaard, die zaterdag nog won bovenop de Angliru. In de lokale ronden in Madrid werd al snel duidelijk dat Chris Froome niet alleen aasde op het veiligstellen van zijn eindzege in het algemene klassement, maar ook in het verdedigen van zijn puntentrui. Aan de tussenspurt probeerden zijn ploegmaats punten weg te snoepen van Matteo Trentin, maar dat lukte hen niet.

In de slotronden ging het razend hard, met dank aan een aanval van de Italiaan Alessandro De Marchi, de Portugees Rui Costa en Australiër Nick Schultz. Pas in de slotronde werden De Marchi en Costa teruggegrepen door het peloton, waarin vooral de troepen van Quick-Step in dienst van Trentin erg actief waren. Zij trokken op de licht hellende finishstrook met Niki Terpstra en Julian Alaphilippe ook de sprint in gang.

Trentin maakte met de vingers in de neus het werk van zijn ploegmaats af. De Italiaan haalde het met duidelijke voorsprong van de Fransman Lorrenzo Manzin (FDJ) en de Deen Soren Kragh Andersen (Sunweb). Tom Van Asbroeck (Cannondale-Drapac) was op plaats vier de beste Belg. Ook Kenneth Vanbilsen (zevende) finishte in de top tien. Voor Edward Theuns (13e) en Loïc Vliegen (14e) lukte dat net niet.

Voor Trentin is het al de vierde winst in deze Vuelta. Daarmee verzamelde Quick-Step zes ritzeges. In totaal werd net niet de helft van de 21 ritten gewonnen door Belgische ploegen: Quick-Step en Lotto Soudal verzamelden er samen tien. De puntentrui, die houdt Trentin er niet aan over: Froome ging fanatiek mee sprinten aan de aankomst, en had aan een elfde plek in de daguitslag voldoende: hij houdt nog een voorsprong van twee punten over op Trentin in het puntenklassement.

In de top vijf van het algemene klassement komt er door de kloofjes in het peloton nog een wissel: Contador zakt van vier naar vijf, ten koste van de Nederlander Wilco Kelderman. De rest van de top tien bleef ongewijzigd. Chris Froome wint na meer dan 82 uur koers dus zijn eerste Vuelta, met 2:15 voorsprong op de Italiaan Vincenzo Nibali (Bahrein-Merida) en 2:51 op Ilnur Zakarin (Katusha – Alpecin), die mee het eindpodium op mogen.

De eerste Belg in het eindklassement is ritwinnaar Sander Armée (Lotto Soudal) op een negentiende plaats. Hij was net geen uur langer onderweg dan Froome. Laureaat van het bergklassement is Davide Villella (Cannondale-Drapac), en Astana bleef de beste ploeg.

Froome mag zich voor het eerst in zijn carrière winnaar van de Vuelta noemen. De renner van Sky is ook de derde coureur uit de geschiedenis die de felbegeerde ‘dubbel’ pakt. In 2017 won hij zowel de Tour de France als de Ronde van Spanje. In een (verder) verleden deden alleen Jacques Anquetil (1963) en Bernard Hinault (1978) hem dat voor. Toen viel de Vuelta op de kalender wel voor de Ronde van Frankrijk.