Memorial: Wereldrecord voor Merrit, Kevin Borlée wint diamant

© Belga

Hoogtepunten van de 36e Memorial Ivo Van Damme: een wereldrecord op de 110m horden voor de Amerikaan Aries Merrit en een eindoverwinning in de Diamond League voor Kevin Borlée.

Borlée zette op de baanronde veruit de Belgische prestatie van de avond neer. Hij won in 44.75, voor zijn broer Jonathan, en won zo alsnog de Diamond League, wat hem een mooie diamant ter waarde van zo’n 40.000 euro oplevert. Hij is de eerste Belg die daarin slaagt.

Fenomenale chrono

Toch werd Borlée niet de ster van de avond. Die eer was weggelegd voor Aries Merritt. De olympische kampioen klokte op de 110m horden af na 12.80, zeven honderdsten sneller dan Robles in 2008, een fenomenale chrono. Het podium was overigens hetzelfde als dat van in Londen, met Jason Richardson op twee en Hansle Parchment op drie.

De Jamaicaanse spurtbommen Usain Bolt en Yohan Blake werden door de knalprestatie van Merritt naar het tweede plan verwezen in Brussel. De trainingsgenoten wonnen allebei wel hun nummer – Bolt de 100m in 9.86, Blake de 200 in 19.54 – en bleken nogmaals bijzonder populair bij het publiek.

Afscheid van Ouedraogo

Vroeg op de avond zorgde de Keniaan Bett al meteen voor de beste wereldjaarprestatie op de 10 km: 26:51.16, tien seconden beter dan de vorige beste jaarchrono. De eerste vijf in Brussel liepen overigens de vijf snelste jaartijden, wat veel zegt over het niveau van deze Memorial.

De Memorial werd ook de allerlaatste wedstrijd van Elodie Ouedraogo. Zij hing haar spikes aan de haak na een zevende plaats op de 400m horden. Hoogtepunt uit haar carrière was ongetwijfeld haar zilveren plak met de 4×100 op de Spelen van Peking.

Jamaicaans feest

Ook voor Hans Van Alphen had het publiek een groot applaus in petto. Hij werd in Londen nog knap vierde op de tienkamp en kwam in Brussel in actie in het verspringen, waar hij achtste en laatste werd.

Tia Hellabaut ten slotte werd derde in het hoogspringen. Met 1m92 moest ze enkel de Russinnen Svetlana Shkolina (2m00), brons in Londen, en olympisch kampioene Anna Chicherova (1m95) laten voorgaan.

De Memorial wordt vrijdagavond afgesloten met een optreden van Shaggy en het traditionele vuurwerk, terwijl Usain Bolt zijn kunnen toont als DJ op de Jamaican Party. De 37e editie van de Memorial Van Damme, mogelijk de allerlaatste wedstrijd van Hellebaut, wordt op vrijdag 6 september 2013 gehouden. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier