Michael Jordan verkiest Kobe Bryant boven LeBron James

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Basketballegende Michael Jordan houdt zijn erfgenamen in de gaten. Kobe is beter dan LeBron, vindt hij. Vijf NBA-titels wegen zwaarder door dan één.

Michael Jordan, algemeen gezien als de beste basketballer aller tijden en in de jaren negentig zes keer kampioen met de Chicago Bulls, kreeg de keuze voorgelegd op NBA TV, de eigen televisiezender van de NBA.

Goedgevuld palmares

Geen makkelijke keuze, zei Jordan, maar een welgevuld palmares weegt door. Bryant (LA Lakers) werd vijf keer kampioen, James (Miami Heat) maar één keer. “Hoe je het ook draait of keert, vijf is groter dan één”, zei Jordan. “Niet dat James er geen vijf zal winnen. Misschien wint hij er wel meer dan dat.”

Bryant (34) heeft met zeventien seizoenen in de NBA weliswaar langer tijd gehad om zijn palmares aan te dikken. Bovendien speelde hij bij de Lakers als jonge snaak al samen met de 2m17 grote krachtmens Shaquille O’Neal, terwijl James tot 2010 liep te ploeteren bij de Cleveland Cavaliers, die hem nooit behoorlijk omringden.

Opmerkelijk record
De laatste dagen wordt er her en der geopperd dat LeBron James misschien wel zelf de beste aller tijden is. Aanleiding is het opmerkelijke record dat hij zopas bij elkaar speelde: zes opeenvolgende wedstrijden meet meer dertig punten en een schietpercentage hoger dan zestig. Dat heeft niemand – ook Jordan niet – hem ooit voorgedaan.

Zelf maakt James zich niet druk over Jordans keuze, zegt hij aan sportzender ESPN. “Dat maakt niet uit. Ik hou me niet teveel bezig met wat mensen zeggen over mij. Ik sta op de vloer om te basketballen en mijn ploegmaten te helpen. Ik doe dit niet om de goedkeuring van andere mensen te krijgen.”