Michael Schumacher ontwaakt uit coma. Wat nu?

Michael Schumacher © BelgaImage

Michael Schumacher (45) ligt niet meer in een coma. De Duitse Formule 1-legende is vanuit het ziekenhuis in Grenoble overgebracht naar een revalidatiecentrum.

Michael Schumacher (45) ligt niet meer in een coma. De Duitse Formule 1-legende is vanuit het ziekenhuis in Grenoble overgebracht naar een revalidatiecentrum, waar hij verder zal worden verzorgd. Dat maakte zijn manager Sabine Kehm bekend.

Schumacher lag in een coma sinds zijn skiongeval op 29 december in Méribel in de Franse Alpen. Hij liep toen een ernstig schedeltrauma op. “Michael heeft het ziekenhuis in Grenoble verlaten om zijn lange periode van revalidatie verder te zetten. Hij ligt niet meer in een coma”, laat Kehm weten.

“Zijn familie wenst uitdrukkelijk de behandelende artsen, verplegers en therapeuten in Grenoble te danken die de voorbije maanden uitstekend werk hebben geleverd. De familie dankt tevens alle mensen die Michael beste wensen hebben gestuurd. Die hebben hem zeker geholpen. Voor de toekomst vragen wij om begrip zodat zijn verdere herstel buiten het publieke oog kan plaatsvinden.”

Op zijn website meldt het Duitse Bild dat “Schumi” stemmen kan horen en reageert op aanrakingen. De zevenvoudige wereldkampioen werd na zijn ongeluk eind december, toen hij al skiënd met zijn hoofd een rots raakte, door de artsen van het universitaire ziekenhuis in Grenoble in een kunstmatige coma gebracht.

Kunstmatige coma

Aanvankelijk werd gevreesd voor zijn leven, maar na enkele weken stabiliseerde zijn toestand. Eind januari startten de artsen een procedure om Schumacher langzaamaan uit de kunstmatige coma te halen. In april liet zijn manager verstaan dat Schumacher “korte momenten van bewustzijn kende”.

Ondertussen is Schumacher dus overgevlogen naar het Universitair ziekenhuis van Vaud (CHUV) in het Zwitserse Lausanne, waar hij dichtbij huis verder zal revalideren. “Michael Schumacher is opgenomen in het CHUV”, bevestigt Darcy Christen, woordvoerder van de instelling, aan AFP. “Zijn familie is bij hem. Wij hebben een ruimte voorzien waarin ze in alle intimiteit en in de best mogelijke omstandigheden kunnen verblijven.”

Wat nu?