Misbruikte Kayla Harrison bezorgt VS eerste judogoud

© AFP

Emotionele taferelen na de finale in de categorie tot 78 kilogram.

De Amerikaanse Kayla Harrison heeft afgerekend met haar verleden: de 22-jarige judoka, die als kind misbruikt werd door haar voormalige trainer, heeft haar land het eerste olympische goud ooit in het judo geschonken.

Emotionele taferelen tijdens de medaille-uitreiking na de finale in de categorie tot 78 kilogram: Harrison had zichzelf voorgenomen om tijdens de Amerikaanse nationale hymne niet in tranen uit te barsten, maar die strijd verloor ze wél.

Misbruikt

Harrison had tussen haar twaalfde en haar zestiende een relatie met haar zestien jaar oudere coach, zonder te beseffen dat die misbruik van haar maakte. Op haar zestiende, nadat haar trainer veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van tien jaar, werd Harrison door haar moeder van Ohio naar Boston gestuurd.

In de dojo van Jimmy Pedro junior, tweevoudig bronzenmedaillewinnaar op de Spelen, herstelde ze langzaam van haar trauma en vond ze de liefde voor judo terug. Ze kwam naar de Olympische Spelen van Londen om af te rekenen met haar verleden en de VS een allereerste judomedaille te schenken, iets waar ze dus in geslaagd is.

Harrison klopte de Britse Gemma Gibbons met twee yuko’s. Op haar weg naar de finale had Harrison al twee wereldkampioenes verslagen, de Nederlandse Marhinde Verkerk (2009) en de Franse huidige wereldkampioene Audrey Tcheuméo. (KVDA/JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier