Misleidde Lionel Messi belastingautoriteiten?

© Reuters

Voetbalvedette Lionel Messi en zijn vader worden verdacht van gesjoemel met hun belastingaangiften.

Het Spaans Openbaar Ministerie verdenkt Lionel Messi en zijn vader van belastingfraude. De Argentijnse sterspeler van FC Barcelona en zijn vader worden ervan verdacht dat ze in hun belastingaangiften voor de jaren 2007, 2008 en 2009 meer dan vier miljoen euro aan belastingen met beeldrechten ontdoken hebben. De beeldrechten werden volgens procureur Raquel Amado ondergebracht in bedrijven in belastingparadijzen zoals Belize en Uruguay, met het doel geen belastingen af te dragen in Spanje.

De Argentijnse voetbalvedette Lionel Messi ontkent dat hij belastingfraude gepleegd heeft. “We hebben zonet door de media geïnformeerd over de eis van de Spaanse autoriteiten. We zijn verrast, want hebben nooit een inbreuk gepleegd. We hebben altijd aan al onze verplichtingen voldaan en volgden het advies van onze belastingsconsulenten. Zij zullen ervoor zorgen dat er snel duidelijkheid komt in deze zaak”, aldus Messi.

Joan Laporta, oud-voorzitter van FC Barcelona, neemt het op voor Lionel Messi. “Ik ben ervan overtuigd dat Leo noch zijn vader ooit iets onwettigs hebben gedaan”, vertelde Laporta aan radiozender Cadena Cope. “Ik herinner mij niet meer waar de bedrijven gevestigd waren waarlangs we Messi betaalden (voor zijn portrechtrechten)”, zegt Laporta, die Barcelona leidde tussen 2003 en 2010. “Wel weet ik dat hem allemaal legitieme bedrijven waren. De familie Messi had een probleem met een van hun reclamebureaus. Mogelijk komen de beschuldigingen uit die hoek.”

Minister van Sport: ‘De wet geldt voor iedereen’

Op belastingfraude staan in Spanje gevangenisstraffen van twee tot zes jaar. Zijn status als voetbalheld mag voor Lionel Messi geen excuus zijn om te sjoemelen met belastingen. Dat laat de Spaanse minister van Sport verstaan in een reactie op het nieuws dat de Barcelona-vedette voor vier miljoen euro belastingen zou hebben ontdoken.

“De wet geldt voor iedereen, ook voor de nummer 1”, vertelde José Ignacio Wert op een persbriefing in Madrid. “Al wat we nu kunnen doen, is het onderzoek afwachten. Dan zal duidelijk worden wat Messi eventueel ten laste wordt gelegd. Tot dan geldt ook voor hem het vermoeden van onschuld.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier