Monsterdeals met tv-stations geen goede zaak voor de bokssport

Tyson Fury © Belga Image
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Tyson Fury (30) sloot een monsterdeal met ESPN, dat hem 92 miljoen euro voor zijn volgende vijf kampen garandeert.

De lang aangekondigde kamp tussen Deontay Wilder en Tyson Fury, begin december in Los Angeles, draaide uiteindelijk uit op een sisser: onbeslist. Wilder, wereldkampioen bij de zwaargewichten (WBC), bleef ook in zijn 41e profkamp ongeslagen, terwijl ook de Engelsman onaantastbaar uit het gevecht kwam: 28 kampen op rij niet verloren.

Commercieel werd het wél een succes. De Amerikaan cashte om en bij de 12,5 miljoen euro, The Gipsy King uit Manchester streek 9,2 miljoen euro op. Maar: het was niet genoeg voor de Brit.

Vorige week sloot hij een overeenkomst met ESPN, dat 92 miljoen wil betalen om zijn volgende vijf kampen rechtstreeks uit te zenden in de Verenigde Staten. Een lucratieve deal, daar is iedereen het over eens, maar volgens insiders sportief géén goede zaak omdat onderhandelingen tussen het management van de beste zwaargewichten nu nog langer dreigen aan te slepen.

Fury ligt onder contract bij ESPN, Wilder ging in zee met Showtime en olympische kampioen Anthony Joshua (wereldkampioen IBF, WBA, IBO en WBO) heeft een deal met streamingplatform DAZN. De geplande herkansing tussen Fury en Wilder, voorzien voor 18 mei in Las Vegas, werd meteen on hold gezet. ‘Natuurlijk wil ik Wilder opnieuw in de ogen kijken, want ik voel me nog altijd bestolen, maar nu moeten de tv-stations snel een overeenkomst bereiken’, klonk het bij Fury.

Utopisch, weet Mike Costello, analist bij de BBC. ‘De grote spelers op de Amerikaanse uitzendmarkt vinden elkaar heel moeilijk. Ik kan me twee grote kampen herinneren, niet meer’, waarmee hij verwees naar de clashes tussen Lennox Lewis- Mike Tyson (2002) en Manny Pacquiao- Floyd Mayweather (2015), toen Showtime en HBO na lang palaveren een contract tekenden. ‘Iedereen was het er toen over eens dat die twee kampen járen te laat kwamen. Voor de fans zijn zulke monsterdeals meestal geen goede zaak.’