‘Mooie tijden op komst voor atletiekland België’

© ImageGlobe

Een zeer sterke lichting jonge Belgen krijgt op het WK Atletiek in Moskou (10-18 augustus) een eerste gelegenheid om van zich te laten spreken. Atletiekland België floreert, stelt Memorial Van Damme-organisator Wilfried Meert tevreden vast in Knack.

Knack: België stuurt een jonge, veelbelovende generatie, met tienkamper Thomas Van der Plaetsen als exponent.

Meert: Een formidabel talent. Ik zie hem zelfs al de top vijf halen, wat sensationeel zou zijn voor een 22-jarige. Het potentieel van Van der Plaetsen is zó groot. Hij heeft meer aangeboren atletisch talent dan Hans van Alphen en die werd op de Spelen vierde, dus… Nu geldt voor tienkamp wel: falen op één onderdeel en je klassement is weg. Stabiliteit is essentieel en dat is nooit vanzelfsprekend voor een prille twintiger.

Verder kijk ik erg uit naar 1500 meter-loper Pieter-Jan Hannes. Eindelijk hebben we weer een Belgische halvefondloper met een eindsprint en, al even belangrijk, een goed wedstrijdinzicht. Ook Hannes kan een grote worden, zelfs iemand die op Europees niveau de tegenstand overklast. We moeten nog wel zien hoe hij zich gaat handhaven op zo’n groot toernooi. Naast Van der Plaetsen en Hannes zijn er nog de veelbelovende hordeloopster Anne Zagré, die nu in Amerika traint en studeert en daar hopelijk een boost van kreeg, en meerkamptoptalent Nafi Thiam, die toch het jeugdrecord van atletieklegende Carolina Klüft brak, al raakte ze dat later om administratieve redenen kwijt. Nee, voor atletiekland België liggen absoluut mooie tijden in het verschiet.

Onze grote vaandeldragers blijven uiteraard de broers Borlée. Kevin en Jonathan hebben een iets stroevere voorbereiding achter de rug, maar dat had hun vader-trainer bewust zo gepland. Waarom zou je in mei willen schitteren als het WK pas midden augustus is?

Dat brengt ons bij de aflossing, waar België hoe dan ook geschiedenis schrijft door voor het eerst drie broers in één team aan de start te brengen. Jacques Borlée heeft altijd gezegd dat jongere broer Dylan evenveel in zijn mars heeft als de tweeling. Alleen doorliep Dylan letterlijk en figuurlijk een trager groeiproces wat hem blessuregevoelig maakte. Maar nu is de tijd om te oogsten stilaan daar.

Verwacht u een WK in crisissfeer? De laatste maanden werden grote namen als Tyson Gay, Asafa Powell en Veronica Campbell betrapt op doping.

Meert: Ben Johnson en Marion Jones waren ook grote namen, toch is de atletiek na hun vertrek alleen maar groter en sterker geworden. Ach, sport overleeft zelfs de ergste stormen. Hoeveel miljoenen hebben nu weer de Tour de France gevolgd? Nochtans kan een sport niet dieper door het stof gaan dan het wielrennen nu. De affaire-Armstrong heeft er de recente geschiedenis half uitgewist.

Zeven van de tien snelste mannen op de 100 meter werden betrapt op doping. Hoe groot is het dopingprobleem in de atletiek?

Meert: Niet zo groot, is mijn overtuiging. 97 procent beoefent zijn sport op een ernstige manier. Die 3 procent anderen ga je er nooit uitkrijgen, ook al zijn de controles oneindig veel strikter en efficiënter dan vroeger.

Jef Van Baelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier