Motel Le Monde: kamers zonder ramen, posters van naakte vrouwen en alternatieve kanalen op tv

Motel Le Monde © Peter T'Kint
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Redacteur Peter T’Kint reist tijdens het WK 2014 door Brazilië en houdt een dagboek bij voor sportmagazine.be.

We waren eigenlijk van plan iets te schrijven over o tren bala de Brasil, de TGV à la Brésilienne zo u wil, maar een uur later waren we compleet afgeleid.

Die TGV dus, of liever, de afwezigheid ervan. Al jaren is het hier een project dat op papier wordt ontwikkeld. Nu de Copa do Mundo met veel geld is gaan lopen en de verkiezingen naderen, werd het weer een item. Op het vliegtuig van Brasilia naar Belo Horizonte zuchtte de zakenman die naast ons zat, toen we polsten naar hoe het zat. “Het zal wel weer de stille dood sterven. Zoals de vorige keren.”

Belo Horizonte of Brasilia zitten nog niet in dat project. De plannen beperken zich voorlopig tot een trein tussen São Paulo en Rio. Ook tussen Campinas, waar tijdens dit tornooi Portugal zijn tenten opslaat en er een nieuwe luchthaven is gebouwd, en São Paulo was er eentje ontworpen, maar de bouw van de Expreso Bandeirantes werd in 2007 bevroren bij gebrek aan fondsen.

Het is hier een steeds weerkerende zorg, transport. Spoorwegen waren er vroeger, maar in de jaren zestig werden ze afgebouwd, ten voordele van het wegennet. De transportvakbond staat inmiddels zo sterk, dat investeren in een snel spoorwegnet geen prioriteit meer is.

Het mooie aan deze Copa is de ontzettend grote populariteit bij de fans. En niet alleen bij de Braziliaanse. Blijkbaar spreekt Brazilië zeer veel mensen aan. Fans van de Rode Duivels en Oranje, maar ook de massa in Chili, Argentinië, Colombia, Mexico en verrassend veel ook uit de VS. Dat leidt tot een overbezetting van de hotelcapaciteit en – de zakenman in de Braziliaan is wakker – het benutten van “andere ruimtes.”

En dus logeren we de komende vier nachten in een baanmotel, niet zo ver van het Minerão. Duidelijk structureel zo ingesteld dat het bedoeld is voor andere bezigheden dan tikken van verhalen. Met een parkeergarage onder en een gang naar boven. Kamers zonder ramen, met niet mis te verstane posters van naakte vrouwen boven het bed en alternatieve kanalen op televisie.

Het is duidelijk nieuw, net, met fijne leuke rode stoelen, veel lichtjes die veranderen van kleur en intensiteit, allemaal met een simpele druk op de afstandsbediening. Er zijn ook kamers met een bubbelbad. Helaas niet de onze… Minibar, douche, zelfs voorbehoedsmiddelen zijn voorzien.

Nu maar hopen dat het burengerucht meevalt. Na zingende Colombianen, gillende Brazilianen? (En hier hoort een smiley achter te staan)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier