Navratilova: ‘Het is makkelijker voor Federer om geliefd te worden dan voor Serena Williams’

© IMAGEGLOBE

De achttienvoudige grandslamwinnares Martina Navratilova klaagt het nog steeds heersende seksisme in het proftennis aan.

“Het is makkelijker voor Roger Federer om door iedereen geliefd te worden dan voor Serena Williams, gewoon omdat hij een man is”, meent het 57-jarige tennisicoon Martina Navratilova. De Amerikaanse van Tsjechoslowaakse afkomst ijvert al heel haar leven voor gelijke rechten en zag veel ten goede veranderen – evenveel prijzengeld voor mannen en vrouwen op grandslamtoernooien is één voorbeeld – maar is van mening dat er nog altijd werk aan de winkel blijft.

“Mannen hebben nog steeds meer mogelijkheden, veel grote bedrijven worden geleid door mannen, waardoor ze gemakkelijker naar mannelijke sporters trekken om te sponsoren”, aldus de achttienvoudige grandslamwinnares. “Ze hebben het nog altijd moeilijk om sterke vrouwen te aanvaarden. Bij mannen hebben we het zoveel makkelijker om hun grootsheid te accepteren.”

Prijzengeld

Een en ander komt naar voren in de uitbetaling op beide tenniscircuits. Terwijl de dames een sexy product kunnen verkopen, waarbij niet wordt teruggedeinsd om de vrouwelijke charmes en glamour te promoten, blijft de WTA Tour qua totaal te verdienen prijzengeld toch nog ver achter bij de ATP Tour.

Al laat de 12 miljoen dollar aan gewonnen prijzengeld dit jaar van Serena Williams – ruim meer dan Rafael Nadal of Novak Djokovic – wel iets anders uitschijnen. Navratilova is het echter vooral om de uitstraling te doen. “Toen Michael Jordan terugkwam in 2000 waren de reacties meteen van ‘hij is ongelooflijk, hij is de beste ooit'”, zei Navratilova, die zich rond dezelfde periode en op haar 43e eveneens aan een comeback waagde. “Toen ik opnieuw enkele wedstrijden speelde, ging het meteen over het feit dat er geen concurrentie was in het damestennis. Net zoals dat op dit moment het geval is met Serena Williams trouwens. Zij ondervindt ogenschijnlijk ook geen tegenstand. Terwijl Federer gedurende een hele tijd evenzeer alleenheerser was op het ATP-circuit, maar men daar nooit neerbuigend over deed of zei dat het aan diepte in het mannentennis ontbrak. Bij de vrouwen komen ze nogal snel af met die redenering.” Martina Navratilova nam op 9 september 2006 definitief afscheid van de tennissport, ze deed dat met de titel in het gemengd dubbel op de US Open.

(FDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier