NBA Finals: Miami Heat dwingt beslissend Game 7 af

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de NBA Finals hebben LeBron James en de Miami Heat in een zinderend Game 6 de San Antonio Spurs verslagen met 103-100. De zevende en laatste wedstrijd beslist donderdag wie kampioen wordt.

Tot diep in de tweede helft zag het er nochtans naar uit dat de Spurs, die in Miami aankwamen met een 3-2 voorspong in de ‘Best of 7’-serie, zouden weglopen met de titel. San Antonio stond in het derde kwart met 13 punten voor en ging de vierde quarter in met een voorspong van 10 punten.

LeBron James had op dat moment nauwelijks wat laten zien. Met een explosie van wilskracht dreef hij zijn team echter op en over de Spurs. James maakte 16 punten in het vierde kwart, nadat hij voordien 9 van zijn eerste 12 shots gemist had. Hij klokte uiteindelijk af met een ’triple double’: 32 punten, 10 rebounds en 11 assists.

Duncan valt stil

Met nog twee minuten te gaan, toen het ernaar uitzag dat Miami de wedstrijd in handen had, hees San Antonio zichzelf weer op voorspong met een snelle 7-0, waaronder 5 punten met nog twee minuten te gaan van de in Brugge geboren spelverdeler Tony Parker.

Met een driepunter op 5,2 seconden voor het einde van Ray Allen sleepte Miami een verlenging uit de brand (95-95). In die extra vijf minuten trokken de Spurs aan het kortste eind.

Bij San Antonio was Tim Duncan goed voor 32 punten en 17 rebounds, maar hij viel te vroeg stil en scoorde niet meer na de derde quarter. Dat gold overigens voor zijn hele team: in het vierde kwart en de verlenging troefde de Heat de Spurs af met 38-25.

Voor de geschiedenisboeken

Game 7 gaat donderdagnacht door in Miami. Wie wint, is kampioen. Er wordt echter niet alleen voor de titel van dit jaar gespeeld, maar ook voor de geschiedenisboeken.

Wint Miami, dan zal er nog jaren gepraat worden over LeBron James’ legendarische vierde quarter vannacht en barst de discussie volop los of hij Michael Jordan naar de kroon gaat steken met zijn tweede titel op rij. Verliest Miami, dan zal de discussie gaan over James’ gebrek aan killerinstinct.

Wint San Antonio, dan is dat hun vijfde titel in het Tim Duncan-tijdperk. De Spurs wonnen eerder in 1999, 2003, 2005 en 2007. Met nog één erbij mogen ze zich het beste NBA-tema van de laatste vijftien jaar noemen.