NBA Finals: Miami vs San Antonio

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De finale in de NBA is een heruitgave van die van vorig seizoen: Miami Heat tegen San Antonio Spurs. Een clash van stijlen.

Vorig seizoen won Miami de finalereeks met 4-3, wat LeBron James en Co een tweede titel op rij opleverde. Dit seizoen mikken ze op de zogeheten ThreePeat, drie titels op een rij. In het verleden enkel weggelegd voor de allergrootste teams: Boston Celtics (acht titels op rij, 1959-1966), Chicago Bulls (1991-1993 en 1996-1998) en de LA Lakers (2000-2002).

Miami Heat is de populairste club van de twee huidige finalisten. Met heel wat nieuwe, jonge fans, zoals onder meer de Rode Duivels Romelu Lukaku en Christian Benteke. Dat heeft diverse redenen: de aanwezigheid van superster LeBron James, het attractieve run & gunbasketbal dat ze brengen, het decor van de mondaine badstad Miami (bekend om zijn bruisende nachtleven) en uiteraard de successen van de voorbije jaren.

Sinds James in de zomer van 2010 overkwam van de Cleveland Cavaliers bereikten de Heat elk seizoen de NBA Finals. In 2011 ging die nog verloren aan een verrassend sterk Dallas Mavericks -op sleeptouw genomen door latere MVP Dirk Nowitzki-, maar in 2012 en 2013 was Miami telkens de sterkste. Eerst tegen Oklahoma City (4-1), vervolgens tegen San Antonio Spurs (4-3).

Texaanse standvastigheid

De San Antonio Spurs gelden in zowat alle aspecten van de club als de totale antipode van Miami Heat. Een stad gelegen in de minder frivole en losbandige staat Texas, wat zich reflecteert in de samenstelling van de ploeg. Standvastigheid is daar het ordewoord. Coach Gregg Popovich zwaait er al sinds 1996 de plak en won ondertussen al vier NBA titels, de laatste dateert van 2007.

Uit die kampioensploeg van zeven jaar geleden zitten er nog steeds vier trouwe luitenanten in het team: reservespeler Matt Bonner, Frans international Tony Parker, de Argentijn Manu Ginobili en Tim ‘ The Big Fundamental’ Duncan. Niet de mannen van de monsterdunks à la LeBron James of Kevin Durant, maar o zo betrouwbaar en efficiënt. Ze hanteren bovendien een soort hogeschoolbasketbal, gestoeld op passing en uitgekiende tactische patronen. Kortom: een echt teamwork.

Thuisvoordeel Spurs

Dat beide stijlen tot succes kunnen leiden bewijst deze tweede finale op rij tussen Spurs en Heat. Afgelopen nacht werd de eerste confrontatie afgewerkt: 110 – 95 winst voor de Spurs, die thuis speelden. Ook de volgende wedstrijd (8 juni) is in San Antonio, daarna verhuist het hele NBA-circus voor twee duels naar Miami (10 en 12 juni). Vervolgens zijn dit de duels: Spurs – Heat (15 juni), Heat – Spurs (17 juni) en Spurs – Heat (20 juni). Thuisvoordeel voor Popovich en de zijnen, geen onbelangrijk detail in het topbasketbal. Bovendien viel LeBron James aan het einde van game 1 geblesseerd uit, de slaagkansen van Miami zullen voor een groot deel afhangen van zijn fysieke paraatheid.

Samenvatting van game 1:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier