NBA hervat zaterdag de play-offs

LeBron James, van de LA Lakers © belga

De wedstrijden in de play-offs van de Noord-Amerikaanse profbasketcompetitie NBA zullen zaterdag hervatten. Dat hebben de NBA en spelersvakbond NBPA (National Basketball Players Association) vrijdag samen gemeld.

De voorbije dagen werden de NBA-duels uitgesteld, nadat spelers woensdag uit protest na het politiegeweld tegen een zwarte man in Kenosha in de staat Wisconsin het veld weigerden te betreden. Spelers van de Milwaukee Bucks kwamen toen voor hun wedstrijd niet op het veld in de basketbalarena en bleven in de kleedkamer. Andere teams, en ook andere sporttakken, sloten zich bij dat protest aan.

Milwaukee is de grootste stad van de staat Wisconsin, waar het incident plaatsvond.

De NBA laat nu weten dat de competitie zaterdag wordt hervat.

Het akkoord komt er na overleg tussen een delegatie spelers en bestuursleden van de dertien clubs die in de ‘bubbel’ in Orlando, waar de playoffs doorgaan, aanwezig zijn. Ook spelersvakbond NBPA nam aan de gesprekken deel.

De spelers maakten hierbij concrete afspraken met de organisatie. Zo komt er een werkgroep bestaande uit spelers, coaches en bestuurders van de clubs, die zich bezig gaat houden met ‘sociale rechtvaardigheid’ en gaat pleiten voor hervormingen bij de politie. Ook stellen de basketbalclubs hun stadions beschikbaar als stemlocatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, op 3 november. Tijdens de play-offs wordt in de tv-reclames ruimte gemaakt om extra aandacht te vragen voor de komende verkiezingen.

De vrouwencompetitie WNBA, met daarin onze landgenotes Emma Meesseman en Julie Allemand, sloot zich woensdag bij de beslissing van de NBA aan. Ook hun partijen van donderdag werden nog uitgesteld, maar bij hen hervat de competitie al vrijdag.

Zeven schoten in de rug

De zwarte Jacob Blake werd door een agent zeven keer in de rug geschoten toen hij zondag terug naar zijn auto liep waar zijn drie kleine kinderen in zaten. Hij had kennelijk geprobeerd een ruzie tussen twee vrouwen te sussen. Het is onduidelijk waarom de agent het vuur op de ongewapende 29-jarige Blake opende. Hij is zwaargewond en zou verlamd blijven. Alle betrokken agenten zijn voorlopig op non-actief gesteld. Het neerschieten van Jacob Blake komt er na maanden van felle protesten en spanningen naar aanleiding van de dood van een zwarte verdachte in mei in Minneapolis door toedoen van een blanke agent. De dood van George Floyd ontketende een golf van massale protesten tegen politiegeweld.