NBA: Lakers-center Dwight Howard naar de Houston Rockets

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de NBA is de transfer van het jaar een feit: LA Lakers-center Dwight Howard gaat naar Houston. Daarmee zijn de Rockets een potentiële titelkandidaat. Los Angeles is dat niet meer.

In Houston zal Howard aan de zijde spelen van guard James Harden, die zich dit seizoen tot een absolute superster ontwikkeld heeft. Howard (27, 2m11) heeft hij LA een kwakkelseizoen achter de rug, maar was met gemiddeld 12.4 terugkaatsers per wedstrijd toch nog de beste rebounder van de NBA en tekende daarnaast voor 2,4 blockshots en 17,1 punten per wedstrijd.

Als Howard, een voormalige Defensieve Speler van het Jaar, de vorm van weleer opnieuw te pakken krijgt, dan kan Houston in principe meedoen voor de titel. Naar verluidt heeft Howard het clubbestuur gevraagd om nog een derde ster aan de haak te slaan en zo, onder andere naar het voorbeeld van regerend kampioen Miami, een ‘Grote Drie’ te vormen.

Houston zou bijgevolg ook proberen om forward Josh Smith aan de haak te slaan. Die is einde contract bij de Atlanta Hawks.

Tijdperk Bryant voorbij

Het vertrek van Howard is een klap voor LA. Dat had de grote middelen uit de kast gehaald om hem te houden, tot en met twintig vierkante meter-affiches met zijn beeltenis en de simpele boodschap ‘Stay’ (‘Blijf’).

Voor de Lakers komt een tijdperk aan zijn einde: dat van de haast 35-jarige superster en vijfvoudige kampioen Kobe Bryant. Die liep vlak voor de playoffs een gescheurde achillespees op. De Lakers, die zich slechts met de hakken over de sloot gekwalificeerd hadden, gingen er in de eerste ronde uit.

Vraag is of Bryant, die al sinds zijn achttiende in de NBA speelt en dus ontzettend veel kilometers op de teller heeft staan, zijn oude niveau nog zal halen na deze blessure. Om van een zesde en zevende titel te mogen dromen, had hij alleszins hulp nodig. Daarvoor werd op krachtmens Howard gerekend.

Neerbuigende Bryant

Vreemd genoeg was het naar verluidt net Bryant zelf die Howard definitief de deur uit dreef. Die laatste was er volgens anonieme bronnen sowieso niet op gebrand om een contract van vier of vijf jaar te tekenen om met de stilaan stokoude Bryant te spelen. Sinds LA in 2010 Voor het laatst kampioen werd, ging het stukje bij beetje achteruit met de Lakers.

Tijdens een ultieme meeting stelde Bryant zich volgens de Amerikaanse sportpers net iets te neerbuigen op tegenover Howard, die dolgraag ook een keer NBA-kampioen wil worden. “Je moet eerst leren hoe dat gaat”, zou Bryant gezegd hebben. “Ik kan je dat hier leren.” Dat viel bij Howard niet in goede aarde.