NBA-legende Allen Iverson officieel met pensioen

© Reuters

NBA-basketballer Allen Iverson heeft zijn pensioen aangekondigd. Einde carrière voor een controversiële, maar ook zeer geliefde en spectaculaire speler.

De 38-jarige Iverson maakte vooral furore bij de Philadelphia 76ers (1996-2006). Hij wierp zich daar op als een makkelijk scorende lefgozer die zijn magere lijf van 1m83 zonder aarzelen tussen kolossen van een kop groter en vijftig kilo zwaarder gooide.

Nadien speelde hij voor Denver (2006-2008), Detroit (2008-2009) en Memphis (2009), vooraleer naar Philadephia (2009-2010) terug te keren. Het Turkse Besiktas was in 2010 zijn laatste club.

“Ik heb altijd mijn uiterste best gedaan en van de sport gehouden, maar de motivatie is jammer genoeg verdwenen”, verklaarde Iverson.

De guard werd elf keer geselecteerd voor het All Star Game en werd in het seizoen 2000-2001 verkozen tot beste speler van de NBA (MVP). In dat jaar schopten de Sixers het tot in de NBA Finals, waar ze uiteindelijk verloren van de LA Lakers.

Zijn veertien jaar durende carrière ging gepaard met de nodige controverse. Iverson kwam te laat op training, ruziede met coaches en maakte een rapnummer waarvan de tekst zo gortig was dat NBA-baas David Stern hem verbood om het uit te brengen.

“Mijn carrière kende hoogtes en laagtes. Ik heb fouten gemaakt en dingen gedaan waar ik niet fier op ben. Maar toch zou ik niets willen veranderen”, verklaarde Iverson.

‘Th Answer’, zoals zijn bijnaam luidde, was in de reguliere competitie goed voor gemiddeld 26,7 punten per wedstrijd en 6,2 assists. In de play-offs waren dat gemiddeld 29,7 punten en 6 assists. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier