NBA overweegt voetbaltruitjes

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Heiligschennis of een geniale commerciële zet? De kans bestaat dat we NBA-basketballers LeBron James of Tim Duncan volgend jaar op het parket zien in voetbaltruitjes – mét mouwen, dus.

Dat lieten NBA-bronnen horen in de marge van de aan de gang zijnde Finals tussen de Miami Heat en de San Antonio Spurs. Een complete primeur zouden die voetbaltruitje niet zijn. De Golden State Warriors droegen ze afgelopen seizoen al drie keer.

Dat experiment is geslaagd, vindt de NBA, en dus wordt het uitgebreid. Een NBA-bron vertelde aan de Amerikaanse sportzender ESPN dat vijf clubs komend seizoen elk een keer of twaalf de shirts met mouwen zullen dragen. Welke dat zijn, is niet bekend.

Big business

Onder basketbalfans wordt alvast bediscussieerd of de nieuwsoortige tenues nu al dan niet heiligschennis zijn, maar zoals met zo gedo als alles in de NBA draait het vooral om geld.

NBA-truitje zijn big business, maar markt onderzoek van Adidas, dat de uitrustingen levert, zou aangewezen hebben dat veel mensen zich generen om in mouwloze truitjes op straat te komen.

Een simpele, katoenen t-shirt met het logo van je favoriet club is natuurlijk ook leuk, maar het heeft niet het cachet van een officieel wedstrijdtenue. Bovendien valt er voor Adidas minder aan te verdienen.

De oplossing ligt dan ook voor de hand: officiële tenues met mouwen. Voetbaltruitjes, dus.

Kameroen

Het omgekeerde deed zich ook al eens voor in het voetbal. Op de Afrika Cup in 2002 trad Kameroen aan met basketbaltruitjes, zonder mouwen. De FIFA verbood dat echter gezwind.