Nederland krijgt organisatie Europese Spelen 2019 toegewezen

© BELGA

De Europese Spelen van 2019 zijn officieel aan Nederland toegewezen.

Dat gebeurde tijdens het congres van de Europese olympische comités (EOC) in het Turkse Belek. Verrassend was de toewijzing niet want Nederland is de enige kandidaat voor het grootschalige sportevenement, dat volgende maand in Bakoe zijn eerste editie beleeft.

Met de goedkeuring voor het Nederlandse plan kan sportkoepel NOCNSF verder met de uitwerking. Cruciaal is de financiële dekking. Voor de organisatie is 125 miljoen euro nodig, waarvan het leeuwendeel voor rekening moet komen van negen grote steden, vijf provincies en de rijksoverheid. Keiharde financiële toezeggingen zijn er nog niet en de steden

Rotterdam en Utrecht hebben vanwege de hoge kosten het evenement in principe al afgewezen. Rond de eerste editie in Bakoe wordt bekend of de Spelen ook daadwerkelijk in Nederland worden gehouden.

“Wij zijn blij met het vertrouwen dat de leden van het EOC vandaag hebben uitgesproken in hun bestuur en in NOCNSF”, zei Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOCNSF. “Het is nu zaak om de laatste vragen en onduidelijkheden die in Nederland nog leven te beantwoorden en weg te nemen.”

Tijdens de eerste editie in Azerbeidzjan komen van 12 tot en met 28 juni twintig sporten aan bod, met 31 disciplines. Daarvan zijn er 25 olympisch. Zo’n 6.000 sporters doen mee, bij wie 116 Belgen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier