Nederland wil deze week al starten met vaccineren sporters

© Belga Image

De vaccinatie van sporters die komende zomer deelnemen aan de Olympische of Paralympische Spelen gaat vrijwel zeker deze week al van start. “We hebben de laatste dagen goede vorderingen gemaakt”, zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF.

Dinsdag werd bekend dat de Nederlandse olympiërs sneller aan de beurt zijn in de vaccinatiecampagne. Dat stond in een brief van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Hendriks verwacht dat de vaccins de komende dagen worden geleverd. ‘We kunnen eigenlijk op elk moment van start gaan vanaf vandaag’, zegt Hendriks, die ook al weet met welk vaccin de atleten worden ingeënt. ‘Ze worden gevaccineerd tegen het ziek worden, maar ook om beschermd te zijn tegen besmet raken. Een positieve test in Tokio leidt tot uitsluiting. Pfizer wordt in dit geval gezien als het beste middel.’

Het gaat om ongeveer driehonderd sporters voor de Olympische Spelen en ruim honderd paralympiërs. Begeleiders komen na de sporters aan de beurt. De Olympische Spelen beginnen op 23 juli, de paralympiërs maken een maand later hun opwachting.