Nederlandse oud-turnster Goedkoop: ‘Trainer Wevers schopte me en sloeg me’

Joy Goedkoop tijdens het WK Gymnastiek in 2009. © Reuters

De Nederlandse oud-turnster Joy Goedkoop zegt tijdens haar loopbaan te zijn geschopt en geslagen door trainer Vincent Wevers, de vader van turnsters Sanne en Lieke Wevers. Dat zei ze zondag bij de nationale omroep NOS.

Het verhaal van Goedkoop volgt twee dagen nadat turntrainer Gerrit Beltman in een interview met het Noordhollands Dagblad had verteld dat hij in het verleden jonge turnsters tijdens trainingen mishandelde en vernederde. Goedkoop trainde van haar zevende tot haar twaalfde in Oldenzaal onder Wevers. Daarna stapte ze over naar Heerenveen om te trainen onder coach Gerben Wiersma.

‘Ik ben door hem geslagen en geschopt’, zegt Goedkoop over Wevers. ‘Niet dagelijks. Het kleineren, boos worden en negeren gebeurde wel dagelijks. In Heerenveen was het fysieke geweld voorbij, maar ook daar was het onmenselijk. Er was geen ruimte voor vermoeidheid, blessures en andere gevoelens.’

Goedkoop vertelde bij de NOS dat ze veel pijn heeft gehad van de fysieke en mentale mishandeling. ‘Eigenlijk ben ik er nog steeds niet helemaal bovenop. Ik heb drie jaar echt heel diep gezeten, in een zwart gat.’

De persoonlijke verhalen volgen kort nadat de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) bekendmaakte een onafhankelijk onderzoek te doen naar grensoverschrijdend gedrag. De aanleiding voor deze stap zijn de gesprekken en discussies die ontstonden na de documentaire Athlete A op Netflix en de berichten rondom misbruik van topturners wereldwijd.

België

De bekentenis van Beltman leidde ook tot deining in de Belgische turnwereld. Zo verklaarde ex-gymnaste Aagje Vanwalleghem, die gecoacht werd door Beltman, dat ze mentaal zwaar heeft afgezien onder de Nederlandse turncoach. Ex-turnster Gaëlle Mys onthulde dat ze in haar carrière ook te maken heeft gehad met intimidaties en pesterijen. Die hebben ervoor gezorgd dat ze in 2016 stopte met gymnastiek.

Maandag werd ook bekend dat vanaf 1 januari het Vlaams Doping Tribunaal wordt omgevormd tot het Vlaams Sport Tribunaal. Dat tribunaal zal bestaan uit twee kamers, een voor doping en een voor tuchtprocedures rond grensoverschrijdend gedrag. Dat schrijft De Morgen maandag.

Het tribunaal zal tuchtsancties kunnen uitspreken tegen pakweg trainers die zich bezondigen aan verbaal of fysiek geweld of seksueel misbruik. Het voorbije weekend getuigden verschillende Vlaamse turnsters over pesterijen en intimidaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier