Neil Robertson eerste Australische wereldkampioen snooker

Neil Robertson heeft zich in The Crucible Theatre in Sheffield tot wereldkampioen snooker gekroond. De 28-jarige Australiër versloeg in de finale de Schot Graeme Dott met 18-13.

Het was geen hoogstaande finale, maar wel een zenuwslopende. Gemakkelijke ballen werden door beide spelers te vaak gemist, maar wel afgewisseld met soms prachtige scores. In de hele finale was er maar een enkele century break.

De eerste sessie op zondagmiddag ging nog met 3-5 naar Dott, maar daarna nam de ‘Thunder from Down Under’ het heft in handen: hij won vijf frames op rij en hield daarna de hele match een voorsprong van twee frames vast.

Maandagavond maakte hij het na enkele lange, slopende frames nog vrij eenvoudig af. De partij duurde uiteindelijk meer dan twaalf uur.

30 jaarRobertson nam de trofee in ontvangst op de tonen van Down Under van Men At Work, met zijn trotse moeder Alison Hunter naast hem. De jonge Australiër is de eerste winnaar sinds de Canadees Cliff Thorburn dertig jaar geleden die niet van Groot-Brittannië of Ierland afkomstig is.

Opmerkelijk is dat Robertson in de tweede ronde door het oog van de naald kroop. Tegen de kwalificatiespeler Martin Gould , die in de kwalificaties de Belg Bjorn Haneveer met 10-8 uitschakelde, stond de Australiër 5-11 achter. Uiteindelijk won hij die partij heel nipt met 13-12.

Door de winst in het wereldkampioenschap springt Robertson van de negende naar de tweede plaats op de wereldranglijst. Als John Higgins gestraft wordt in het lopende onderzoek naar de mogelijke verkoop van wedstrijden, kan de Australiër zelfs op nummer een terechtkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier