NFL-spelers willen geen slaapcontrole

Brett Kern van de Tennessee Titans. De NFL-spelers vrezen voor hun privacy. © BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Verschillende clubs uit de American footballcompetitie NFL willen de slaap van hun spelers monitoren – en hebben dat al gedaan – maar die hebben daar hun veto tegenover gesteld.

Onder meer de Seattle Seahawks, finalist van de laatste twee Super Bowls, controleerde de laatste jaren de nachtrust van zijn spelers, maar dat mag volgens de Players Association niet meer. De vakbond heeft een officiële klacht ingediend bij de NFL en zijn 32 ploegen. Volgens de NFLPA komt de privacy van de spelers in gedrang. Zelfs als die akkoord zouden gaan, dan weten ze niet hoe en waarvoor hun team die informatie zal gebruiken, zo luidt het standpunt.

Volgens de cao afgesloten met de NFL mogen teams wel technologie gebruiken om spelers tijdens matchen te monitoren, met allerhande GPS-systemen die de afgelegde afstand en snelheid meten of apparaten die de hydratie, lichaamstemperatuur en dergelijke optekenen. Teams moeten wel heel precies aangeven welke data er worden verzameld, hoe ze worden gebruikt en wie toegang heeft tot die info. Maar dat ook in de slaapkamer doen is een brug te ver, luidt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier