Nicolas Colsaerts: ‘De Ryder Cup staat los van alles’

Nicolas Colsaerts © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Nicolas Colsaerts (31) nam in 2012, als eerste Belg ooit, deel aan de Ryder Cup. Bij de start van de editie 2014 in het Schotse Gleneagles legt The Belgian Bomber in Sport/Voetbalmagazine uit wat deze tweejaarlijkse confrontatie tussen de VS en Europa zo speciaal maakt.

De Ryder Cup, een tweejaarlijkse krachtmeting tussen de twaalf beste golfspelers van Europa en de twaalf beste van de VS, wordt in de golfwereld als ‘hors categorie’ bestempeld. Mooiste voorbeeld daarvan: de 24 geselecteerden – stuk voor stuk wereldtoppers – vangen geen eurocent prijzengeld. Ze spelen voor de eer van een continent.

De rivaliteit met de VS is een van de grootste aantrekkingskrachten van de Ryder Cup. Tot 1979 was het toernooi beperkt tot een competitie tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk, maar sinds ook continentaal Europa erbij betrokken werd, is de populariteit én het sportieve succes van de Europese golfspelers exponentieel toegenomen. Van bij de oprichting in 1927 tot en met 1977 won de VS 18 van de 22 edities, maar sinds de uitbreiding in 1979 zijn de machtsverhoudingen veranderd: Europa won 9 van de laatste 17 edities.

“De Europeanen zijn altijd super gemotiveerd voor dat toernooi”, weet Colsaerts, in 2012 deel uitmakend van het winnende Europese team. “Het is voor ons een gelegenheid om te tonen dat er niet enkel in de VS gegolfd wordt. Zeker in de Angelsaksische landen heerst dat gevoel sterk. De meeste Europese spelers hebben echt een hekel aan de Amerikanen. Daarom zie je die intensiteit in onze ogen en wordt er net iets enthousiaster gejuicht bij een goede score.”

Uithangbord van die passie en vurigheid is de Engelsman Ian Poulter, een expressieve speler die op de Ryder Cup telkens boven zichzelf uitstijgt en er ook nu weer bij is, ondanks een mager seizoen. “Poulter heeft de voorbije edities telkens kleur gegeven”, erkent Colsaerts in Sport/Voetbalmagazine. “In feite wilde hij profvoetballer worden, de sfeer tijdens de Ryder Cup stelt hem in staat die droom toch een beetje te verwezenlijken. Op het moment zelf ben je in the zone, het is pas een flink jaar later dat alles tot je doordringt. Tot zo lang zit je op een rollercoaster. Als ik nu terugkijk naar de beelden van Medinah ontdek ik een andere Colsaerts. De ogen, de focus, de overtuiging. Ik wist niet dat ik dat in mij had.”

Echte kameraadschap

Wat tijdens zo een Ryder Cup ook opvalt, is de camaraderie tussen de spelers. Colsaerts: “Absoluut. Ik durf te stellen dat Europeanen over het algemeen een beter ontwikkeld gevoel voor humor hebben dan de Amerikanen, wat zich ook uit in de manier waarop we met elkaar omgaan. De kameraadschap die je ziet, is echt. Het gaat zelfs zo ver dat de Australiërs, de Aziaten en de Zuid-Amerikanen allemaal supporteren voor Europa. Daarom kun je de Ryder Cup eigenlijk beschouwen als de wereld versus de VS.”

Die rivaliteit tussen de spelers zet zich ook over naar de sfeer rond het parcours. In het Amerikaanse Medinah klonk er bijvoorbeeld geregeld boegeroep telkens een Europeaan de baan op moest. In het Schotse Gleneagles zal dat net andersom zijn. “Ik had minder last van dat boegeroep, omdat ik niet zo een bekende naam was”, aldus Colsaerts. “Maar toen ik aan de zijde van Sergio García speelde, viel het mij op hoezeer die uitgescholden werd. Soms gingen de beledigingen heel ver. Dat maakt deel uit van de show. In het voetbal gebeurt dat ook als je op verplaatsing speelt. Alleen is het verschil hier dat die mensen vlak naast of achter je staan.”

Het is niet meteen de attitude die je verwacht in een als elitair bestempelde sport als golf. Colsaerts: “Neen, maar dat is net waarom de Ryder Cup zo speciaal is, daar heb je dat soort voetbalsfeer wel. In de golfsport zijn er twee hogere doelen: een major winnen en deel uitmaken van het Ryder Cupteam.”

Een terugblik op The Miracle of Medinah, de miraculeuze comeback van Team Europa twee jaar geleden in het Amerikaanse Medinah:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ryder Cup voor dummies

De Ryder Cup is een tweejaarlijks golftoernooi waarbij de twaalf beste spelers van Europa het opnemen tegen de twaalf beste spelers van de VS. Alternerend wordt er op Amerikaanse en Europese bodem gespeeld. Na Medinah twee jaar geleden vindt de komende Ryder Cup plaats in het Schotse Gleneagles (26-28 september 2014).

Het evenement loopt over drie dagen en wordt gespeeld volgens het matchplay principe: per gewonnen hole krijg je een punt. Wie dus tien van de achttien holes wint, wint de wedstrijd. Een wedstrijd kan ook op 9-9 eindigen, dan krijgt ieder team een half punt in het totaalklassement. Over die drie dagen zijn er 28 wedstrijden met telkens een punt of een half punt te verdienen. Het team dat minstens 14,5 punten behaalt, wint de Ryder Cup.

Op vrijdag en zaterdag wordt er gespeeld in de duovormen foursome en fourball. In een foursome wordt er per duo met één bal gespeeld, waarbij beide spelers uit een team om beurten slaan. In een fourball speelt ieder met een eigen bal, waarbij per duo enkel de beste score telt.

De laatste dag, zondag, wordt afgesloten met twaalf singlewedstrijden, man tegen man. De rol van de teamkapitein – dit jaar is dat voor Europa de Ier Paul McGinley – is om de juiste tactische keuzes te maken bij het vormen van de duo’s (wie is complementair met wie?) en de juiste match-up te kiezen (tegen welke rivaliserende duo’s hebben ze de grootste winstkans?).

Het team van Europa bestaat deze editie uit: Rory McIlroy (N-Ier), Henrik Stenson (Zwe), Victor Dubuisson (Fra), Jamie Donaldson (Wal), Sergio García (Spa), Justin Rose (Eng), Martin Kaymer (Dui), Thomas Bjorn (Den), Graeme McDowell (N-Ier), Stephen Gallacher (Sch), Ian Poulter (Eng) en Lee Westwood (Eng). Bij de VS rekent kapitein Tom Watson op volgende namen: Bubba Watson, Phil Mickelson, Rickie Fowler, Jim Furyk, Jimmy Walker, Matt Kuchar, Jordan Spieth, Patrick Reed, Zach Johnson, Keegan Bradley, Webb Simpson en Hunter Mahan. Tiger Woods ontbreekt vanwege een rugblessure.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier