Niels Albert wil WK-premie niet delen met andere Belgen

© Image Globe

Albert krijgt voor zijn wereldtitel 50.000 euro van de ploeg en nog eens 22.000 euro van de Belgische wielerbond (KBWB).

Niels Albert (BKCP-Powerplus) krijgt voor zijn wereldtitel 50.000 euro van de ploeg en nog eens 22.000 euro van de Belgische wielerbond (KBWB). Die laatste premie weigert hij, ondanks een afspraak, te verdelen onder de ploeg.

Albert werd zondag in Koksijde met groots machtsvertoon voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen veldrijden. Hij reed vrijwel van start tot finish alleen op kop.

“Dit kan niet,” reageert De Bie in Het Laatste Nieuws. “Afspraak is afspraak. Jaren geleden al werd overeengekomen dat de wereldkampioen de bondspremie afstaat aan de ploegmaats. Albert reed dan wel het gros van de race alleen op kop, maar de andere Belgen speelden het ‘proper’ toen Stybar de achtervolging leidde.”

Christophe Roodhooft, de manager van Albert, is een andere mening toegedaan: “De afgelopen jaren werd de bondspremie niet onder alle Belgen verdeeld, maar enkel onder de Belgen die geholpen hadden aan het behalen van de wereldtitel.”

De manager vind het niet meer dan logisch dat Albert het bedrag voor zich houdt. De andere Belgen zijn de afspraak niet nagekomen tijdens de wedstrijd, zei hij op Studio Brussel. “Sven Nys en Kevin Pauwels hebben twee ronden fel doorgereden om tot bij Albert te komen. Dat was niet met de bedoeling om hem te feliciteren, maar om hem te verslaan. Dan kun je niet achteraf komen vragen om te delen in de winstpremie.”

KBWB: ‘Albert moet delen’ Jos Smets, Directeur Sport van de KBWB, vindt dat Albert zijn bondspremie wel degelijk moet delen met de andere Belgische WK-renners. “Afspraken zijn er om nageleefd te worden”, zegt hij. “De Bie heeft die afspraak op een vertrouwensvergadering met alle renners gemaakt. Als er iemand niet mee akkoord was, had hij dat op dat moment moeten zeggen, en niet achteraf.”

“Tenzij er nu renners zijn die zelf akkoord zijn om hun premie niet op te vragen, ga ik er van uit dat de premie toch gedeeld moet worden”, is Smets duidelijk. “Rudy De Bie zal de komende uren contact opnemen met een aantal renners en dan bekijken hoe het verder moet. We zien dan wel wat er uit de bus komt”. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier