Niemand wil Commonwealth Games zien

© reuters

De Commonwealth Games in het Indiase New Delhi worden nu al als een flop beschouwd. Er komen amper toeschouwers opdagen.

Dit weekend startten in het Indiase New Delhi de Commonwealth Games met een spectaculaire openingsshow. Maar na twee dagen competitie blijven de zitjes in de tribunes opvallend leeg. De organisatie overweegt zelfs om gratis tickets uit te delen.

Het wegblijven van toeschouwers is echter niet het enige probleem waarmee de organisatie af te rekenen heeft. Zo moesten zeven Indiase atleten in september al forfait geven, omdat ze positief testten bij dopingcontroles en was er protest over het groot aantal escortemeisjes dat naar de stad afzakte. Er werd gevreesd dat ze overhaast de prostitutie werden in gedwongen.

Ook de bouw van het atletendorp liep niet op wieltjes. Twee weken voor de grote opening stortte een voetgangersbrug bij het hoofdcomplex in. Hierbij vielen 23 gewonden en was er even twijfel of de spelen wel zouden doorgaan. Een week later viel het plafond van de zaal voor gewichtheffers naar beneden.

Atleten die vorige week in het dorp arriveerden, omschreven de appartementen als vuil, onbewoonbaar en onveilig. Het Engelse team was misnoegd en boekte een hotel in Delhi. Canada, Schotland en Nieuw-Zeeland stelden hun vertrek naar India uit tot de toestand verbeterde. Sommige atleten kwamen zelfs helemaal niet opdagen, waaronder drievoudig wereld- en olympisch kampioen op de 100 meter, Usain Bolt.

Het zou aan de afzegging van Bolt en die van andere grote namen liggen dat ook de ticketverkoop niet meezat. Een week voor de Spelen begonnen, lagen er nog 2 miljoen tickets onverkocht aan de kassa.

Grootste ooit

Het is niet de eerste keer dat India de Commonwealth Games organiseert. Het is dan ook verwonderlijk dat de totstandkoming zo moeizaam verliep. Hoewel het land zeven jaar de tijd had om alles voor te bereiden, schoot het pas in 2008 volop in gang.

Deze editie is de grootste ooit in de geschiedenis van het evenement. De kostprijs wordt geschat op 10 miljard dollar. Er zijn bijna 7000 atleten uit 72 naties aanwezig en tijdens de openingsceremonie namen liefst 7000 mannen, vrouwen en kinderen deel aan het spektakel. Zo’n 65.000 toeschouwers woonden de openingsshow bij.

Ook de veiligheidsmaatregelen tijdens de opening waren ongezien. Uit vrees voor terroristische aanslagen werden 100.000 veiligheidstroepen ingezet in de hoofdstad, waar alle markten en winkels dicht bleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier