Nieuwjaarsbrief van Silvio Proto: aan jonge doelmannen die in 2015 willen doorbreken

Silvio Proto © Belga Image

Knack.be vroeg enkele boeiende figuren een nieuwjaarsbrief te schrijven met een positieve boodschap. Vandaag: Silvio Proto (31), ervaren doelman van landskampioen RSC Anderlecht.Doelman zijn is het mooiste beroep ter wereld. De enige individualist in een collectieve sport.

Maar een keeper is een raar beest. Als hij een bal tegen houdt is het normaal, als hij een fout maakt heeft iedereen het gezien.Dat is het lot van het sluitstuk. Ik klaag niet maar het is zo.

Een doelman moet sterk zijn. Vooral in zijn hoofd. De keeper staat altijd alleen. Talent is een zaak, mentale kracht een andere. Persoonlijk haal ik mijn evenwicht uit drie elementen.

Ten eerste mijn familie. Mijn ouders, mijn vrouw en mijn kinderen. Een goede ’thuis’ hebben is stimulerend. Mijn dierbaren houden mijn op koers. Ik ben een emotionele man, ik heb me, tijdens mijn loopbaan, al te veel laten vangen aan de provocaties van het publiek en van de tegenstanders. Het niet erg om menselijk te zijn maar het kan voor een doelman (figuurlijk) dodelijk zijn. Veel keepers kunnen de druk niet aan. De eenzaamheid van een doelman is zwaar om dragen.

Hoewel ik besef dat de kwetsende spreekkoren bestemd zijn om mij te destabiliseren, heb ik mij, vooral in de eerste jaren van mijn loopbaan, maar al te vaak laten vangen. Dat ging ten koste van mijn prestaties. Jeugdzonden. Gelukkig liepen mijn reacties nooit uit de hand en kon ik niet alleen rekenen op de rust die mijn vrouw en kinderen mij bieden maar ook de steun van de directie van RSCA heeft mijn loopbaan de juiste richting gegeven.

Dat is, volgens mij, de tweede voorwaarde om een kans te hebben om te slagen op het hoogste niveau. Voetballen voor een goede club is essentieel. Niet elke club past bij elke voetballer. De familiale maar ambitieuze omgeving van paars-wit past mij als gegoten. Bij Anderlecht heb ik altijd respect gevoeld maar ook oprechte steun wanneer het minder ging. Ik kan mij niet voorstellen dat ik elders zou voetballen. Noch in België, noch in het buitenland.

De derde en minstens even belangrijkste voorwaarde om het te maken aan de top is arbeid; Steeds weer herbeginnen, je steeds weer nederig opstellen om bij te leren. Op kerstavond om 22u gaan slapen omdat we op kerstdag trainen. Je mag zoveel talent hebben als je wil, als je niet werkt sta je nergens.

Voor 2015, en eigenlijk voor alle daaropvolgende jaren, wens ik alle jonge keepers een goede familiale omgeving, een goede club en vooral veel motivatie om hun ontwikkeling verder te zetten.

Silvio Proto

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier