Nog twee grand prixs: Lewis Hamilton behoudt waterkans op vierde wereldtitel

Lewis Hamilton © Belga Image

In het wereldkampioenschap Formule 1 heeft de Brit Lewis Hamilton zijn achterstand op Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg verkleind tot 19 punten, met nog twee grand prixs te gaan en 50 punten te verdelen.

Lewis Hamilton won zondag voor het eerst in zijn carrière de grote prijs van Mexico, de negentiende manche van het WK. De 31-jarige Brit liet op de Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico City zijn Duitse teamgenoot en WK-leider Nico Rosberg achter zich.

Voor Hamilton, die voor de 59e keer in zijn carrière van de pole startte, is het zijn achtste overwinning van het seizoen en de 51e in zijn carrière. Daarmee komt de wereldkampioen van 2008, 2014 en 2015 op gelijke hoogte van de Fransman Alain Prost. Enkel de Duitser Michael Schumacher doet met 91 GP-overwinningen beter.

Kansen

Belangrijker is dat Hamilton zijn kansen op een vierde wereldtitel gaaf houdt. Met nog twee grand prixs te gaan en 50 WK-punten te verdelen heeft Nico Rosberg (349 punten) in de tussenstand 19 punten voorsprong op zijn Britse ploeggenoot (330).

De twintigste en voorlaatste manche vindt op 13 november plaats op het Braziliaanse Autodromo José Carlos Pace. Twee weken later, op 27 november, vormt het Yas Marina circuit in Abu Dhabi het decor voor de slotmanche.

Scenario’s

Wint Rosberg in Brazilië, dan is de Duitser meteen zeker van zijn eerste wereldtitel. Wint Hamilton in Brazilië – wat hem overigens nog nooit lukte – en Abu Dhabi, dan moet Rosberg minstens bij de eerste drie eindigen.

Hamilton heeft zijn lot dus niet in eigen handen. ‘Ik strijd voor iets waarvan ik niet weet dat ik het kan behalen, dat is een ongewoon scenario voor mij’, zei hij. ‘Maar ik zal alles blijven geven tot het einde. Het kan pijnlijk worden, maar het kan ook fantastisch worden.’

Straftijd

De Duitser Sebastian Vettel (Ferrari) vervolledigde het podium in Mexico City. Red Bull-rijders Daniel Ricciardo en Max Verstappen maakten de top vijf compleet.

Verstappen kwam als derde over de streep, maar kreeg vijf seconden straftijd en viel daardoor van het podium. Hij had geremd in de slotfase van de race, toen Vettel hem wilde inhalen. De Nederlander moest de baan af, maar via afsnijden over het gras kwam hij toch weer voor de Duitser te rijden.

Verstappen noemt zijn straf belachelijk. ‘Ik deed het goed, want ik hinderde hem niet. Wat hij daarna deed bij Daniel Ricciardo, was gewoon dom. Hij week wel van zijn lijn af.’

Hij refereert ook aan de hectiek vlak na de start, toen hij vanaf de derde plek meteen de aanval opende op de Mercedessen van Lewis Hamilton en Nico Rosberg. ‘Zij gaan daar ook allebei van de baan af in de eerste bocht en winnen veel meer terrein. Hamilton ging in bocht één buiten de baan en kreeg daardoor veel voordeel. Rosberg ging ook van de baan toen we elkaar raakten en ook hij had daar voordeel van. Als ze daar geen straf voor geven, geef mij er dan ook geen. Het is ongelooflijk dat ik hiervoor word bestraft. Het team is nu verhaal aan het halen bij de stewards.’

Teamgenoot Daniel Ricciardio viel hem bij. ‘Vettel deed bij mij precies datgene waar iedereen over klaagde bij Max de laatste tijd, en dat is remmen en dan van je lijn afwijken. Ik kon geen kant op en vind dat Vettel de derde plek niet verdient’, zei de Australiër, die wilde inhalen toen Vettel er niet in was geslaagd Verstappen voorbij te gaan. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier