Noorse langlaufkampioen Petter Northug riskeert gevangenisstraf na boekpublicatie

Petter Northug © Reuters

Petter Northug, het enfant terrible van het Noorse langlaufen, riskeert een gevangenisstraf nadat hij in mei een auto-ongeval in staat van dronkenschap veroorzaakte. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd boek, dat het alcoholgehalte van Northug op het moment van de feiten uit de doeken doet.

Op 4 mei werd de Audi A7 van Northug, tweevoudig olympisch kampioen, nabij Trondheim onherstelbaar beschadigd teruggevonden. De 28-jarige Noor had aan 80 à 90 kilometer per uur over een rotonde gereden en was tegen een vangrail beland, terwijl de maximumsnelheid 40 kilometer per uur was. De chauffeur sloeg op de vlucht en liet zijn licht geblesseerde passagier achter.

Op basis van het woensdag gepubliceerde boek ‘Northug – Een familiegeschiedenis’, waarvoor de skiloper geïnterviewd werd, blijkt dat Northug op het moment van de feiten 1,65 promille alcohol in zijn bloed had. In Noorwegen is maximaal 0,2 promille toegestaan. Chauffeurs met meer dan 1,2 promille riskeren een gevangenisstraf en een boete.

Olympisch goud

In 2010 behaalde de langlaufer tweemaal goud, eenmaal zilver en eenmaal brons op de Winterspelen in Vancouver. De Noor slaagde er begin dit jaar echter niet in om op de Winterspelen in Sotsji een podiumplaats te veroveren. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier