Olympisch golfterrein zorgt voor rel

Helicopterzicht van het golfterrein dat aangelegd wordt voor de Olympische Spelen in Rio 2016. © AFP
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Binnen exact een jaar beginnen in Rio de Olympische Spelen. Met twee nieuwe sporten op het programma: rugby en golf. De aanleg van een golfterrein zorgt ondertussen voor de nodige protestacties.

Op 9 oktober 2009 werd in Kopenhagen beslist dat op het programma van de Olympische Spelen in Rio plaats was voor twee nieuwe sporten: rugby voor zeventallen en golf. Voor squash, karate en skeeleren, allemaal ook kandidaat voor een plaatsje op het olympische programma, was er geen ruimte. In totaal worden er in Rio in 28 disciplines medailles uitgereikt.

Geen van beide ‘nieuwe’ sporten zijn echt nieuw op de Spelen. Golfmedailles werden al uitgereikt in 1900 en 1904, medailles in rugby in 1900, 1908, 1920 en 1924. Rond de golfcourse ontstond een hele rel. Rio de Janeiro beschikte bij de toewijzing van de Spelen over twee golfterreinen, maar geen van beide werd als voldoende beoordeeld. De voorbije jaren werd een compleet nieuwe aangelegd in een zone die beschermd natuurgebied was. Kostprijs: 16 miljoen euro.

Wat vooral een doorn in het oog was van natuurbeschermers is dat er aan de bouw van de golfbaan ook 140 luxeappartementen werden gekoppeld. De voorbije maanden ontstond dan ook een volksbeweging die pogingen deed om het bos te vrijwaren voor kaalslag en het natuurreservaat Marapendi, dat deels voor de baan moet sneuvelen, te behouden. RJZ Cyrela, de projectontwikkelaar, is een van de grote sponsors van burgemeester Paes. Die is voorstander. Het terrein, zegt hij, was al om zeep geholpen door illegale zandwinning en werd net daarom door het IOC als ideaal beschouwd. Door het te herbossen met 625.000 inheemse planten wil men het juist herwaarderen. Nonsens, zeggen activisten, de zone ligt vlak bij de oceaan en daar waar normaal 200 meter duinen verplicht is, houdt men na het ontwikkelen van het terrein slechts 40 meter over.

Lees het hele document over de Spelen in Rio in Sport/Voetbalmagazine van 5 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier