Olympische Spelen in 2020: vijf nieuwe sporten, karate, surfen…

Kunstenaar Asao Tokolo toont zijn ontwerpen voor Tokio 2020 © REUTERS

De Olympische Spelen van 2020 in Tokio krijgen vijf nieuwe sporten op het programma. Het gaat om baseball/softball, surfen, karate, (sport)klimmen en skateboarden. De uitbreiding past in een strategie om jongeren warm te maken voor de Spelen.

Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beslist in Rio De Janeiro, waar vrijdag de Spelen van 2016 op gang geschoten worden.

De IOC-leden stemden unaniem voor de vijf nieuwe sporten. Het aantal disciplines in Tokio komt zo op 33, in Rio staan er 28 sporten op het menu.

Met de beslissing kent het olympisch programma de grootste evolutie uit zijn historie. De positieve stemming van woensdag is het resultaat van de nieuwe strategische weg die door het IOC in 2014 werd ingeslagen. Er werd toen gekozen om het organiserend olympisch comité meer inspraak te geven en hen de mogelijkheid te geven om nieuwe sporten voor te stellen voor hun editie van de Olympische Spelen.

‘Jongeren tegemoet komen’

Het IOC wil zo het olympisch programma laten evolueren en aantrekkelijker maken voor de jeugd. “We willen sport meer naar de jeugd brengen”, verklaart IOC-voorzitter Thomas Bach de keuze. “Met de vele mogelijkheden die er vandaag zijn, kunnen we niet verwachten dat jongeren uit zichzelf naar ons gaan komen. Wij moeten hen tegemoet komen. De nieuwe sporten voor Tokio 2020 beantwoorden volledig aan het objectief dat wij voor ogen hebben. De vijf sporten combineren traditionele met vernieuwende sporten en zijn zeer populair in het organiserende land Japan.”

Het invoeren van de vijf nieuwe sporten betekent niet dat er andere sporten gaan verdwijnen in het olympisch programma of dat er minder atleten gaan mogen deelnemen aan de Olympische Spelen. De nieuwe sporten zullen achttien wedstrijden toevoegen aan de olympische kalender van Tokio 2020. Dat betekent dat er 474 atleten zullen bijkomen in vergelijking met de Spelen in Rio van dit jaar.

In vier van de vijf sporten zullen er precies evenveel mannelijke als vrouwelijke deelnemers aanwezig zijn. Enkel in het baseball/softball zullen er meer mannen aanwezig zijn omdat een team in het baseball (mannen) 24 spelers telt en een team in het softball (vrouwen) veertien speelsters.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier