Olympische Spelen Londen kosten meer dan 13 miljard euro

© Reuters

Onvoorziene kosten verhogen het prijskaartje van Londen 2012 met 2,4 miljard euro meer dan voorzien.

De totale kosten voor de Olympische Spelen in Londen overstijgen de voorziene 11 miljard euro en komen neer op ruim13 miljard euro. Dat melden de afgevaardigden van de parlementaire commissie voor uitgavencontrole.

Speciale projecten

Het organisatiecomité LOCOG had de aankoop van het olympische park in de Londense wijk Stratford op 941 miljoen euro berekend. Maar er werd geen rekening gehouden met de kosten van 987 miljoen euro voor speciale projecten als bijvoorbeeld het opwekken van sportenthousiasme in het land. Bij de olympische kandidatuur in 2005 had Londen een totaal kostenplaatje van 2,9 miljard euro berekend.

Beveiligingsfirma G4S Hoofdoorzaak voor de uit de pan swingende kosten zijn de immens gestegen veiligheidskosten. Het aantal veiligheidsmensen op de Olympische Spelen is van de geplande 10.000 naar 23.000 gestegen. “Het LOCOG is het slachtoffer van een slecht contract met de beveiligingsfirma G4S,” zei de voorzitster van de parlementaire commissie voor uitgavencontrole, Margaret Hodge.

Onvoldoende tegen terreuraanslagen beschermd Onder andere de Amerikaanse regering had aanmerkingen gemaakt dat de Spelen onvoldoende tegen terreuraanslagen zouden beschermd zijn. De Britse regering besliste daarop nog eens meer dan 10.000 soldaten voor de bescherming van de Spelen in te zetten. Dat zijn er meer dan er in Afghanistan zijn ontplooid. (Belga/SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier