‘Ook in deze sportieve hoogdagen van AA Gent, moet de Ghelamco Arena een geëngageerde buur blijven’

AA Gent - Waasland-Beveren © KVDA
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Voor veel kansarme jongeren uit de Gentse wijk Nieuw Gent is de Ghelamco Arena, de blinkende voetbaltempel van AA Gent, heel dichtbij, maar tegelijkertijd ook ver weg. Door de sportieve successen van de Buffalo’s worden tickets bovendien steeds onbereikbaarder. Om het signaal te geven dat de club hen niet vergeet, mochten dankzij haar veelgeprezen communitywerking Voetbal in de stad twintig van hen gratis naar de competitiematch tegen Waasland-Beveren (2-1).

Onder de circa 20.000 toeschouwers vorige zondagavond, in vak 127 van tribune 1: twintig jongeren tussen 16 en 20 jaar, vooral uit Nieuw Gent maar ook het naburige Ledeberg. Jongeren die de Ghelamco Arena elke dag zien, geregeld horen en mee willen proeven van de hoogdagen van de ploeg van hun stad, maar die meestal geen geld hebben om een ticket te kopen. Nieuw Gent is een sociale woonwijk in het zuiden van de stad. De buurt telt de grootste ruimtelijke concentratie sociale huisvesting in Gent en er wonen vooral kansarme gezinnen.

'Ook in deze sportieve hoogdagen van AA Gent, moet de Ghelamco Arena een geëngageerde buur blijven'
© KVDA

Om het signaal te geven dat de club hen niet vergeet nu AA Gent het kloppend hart van het Belgisch voetbal is geworden, deelde ze voor de competitiematch tegen Waasland-Beveren twintig tickets uit aan de wijkwerking van Vzw Jong in Nieuw Gent en Ledeberg, een project met steun van de Vlaamse overheid dat jongeren begeleidt (zie kader onderaan).

‘Vanaf het begin van de ontwikkeling van de Ghelamco Arena is beslist dat de nieuwe voetbaltempel van AA Gent geen protserig paleis vlak naast Nieuw Gent mocht worden, maar veeleer een geëngageerde buur die maatschappelijke initiatieven neemt,’ legt Wim Beelaert van Voetbal in de stad uit. Voetbal in de stad is een samenwerkingsverband van AA Gent, Stad Gent, OCMW Gent en de Supportersfederatie KAA Gent. Het zet zich in voor sociale projecten en won in 2014 de Pro League+ Award voor beste communitywerking van België.

Tickets

Zo deelt Voetbal in de Stad, naast de talrijke sociale projecten die het op poten zet rond de Ghelamco Arena, per jaar een duizendtal tickets met een gereduceerde prijs uit zodat mensen voor wie de drempel te hoog is, toch naar het stadion kunnen komen.

Beelaert: ‘AA Gent moet als voetbalclub natuurlijk geld verdienen en het spreekt voor zich dat we tegen Wolfsburg (in de achtste finales van de Champions League, nvdr.) geen tickets te geef hebben. Maar we willen erover waken dat de afspraken die zijn gemaakt toen het de club minder voor de wind ging, ook in deze sportieve hoogdagen gehonoreerd worden.’

Voor het seizoen 2015-2016 gaan er een vierhonderdtal tickets naar jeugdwelzijnswerk, bevestigt Beelaert. Jong vzw moet zijn deel verdelen onder zijn circa 3.000 leden in heel Gent, zodat er voor de wijkwerkingen in Nieuw Gent en Ledeberg amper graantjes overblijven om mee te pikken.

Dat er zondagavond twintig tickets integraal naar de jeugdhuizen van Vzw Jong in Nieuw Gent en Ledeberg gingen, is ook mee de verdienste van Johan Vandensteen, samen met Joe Vanaubel de man achter het Gentse kledingmerk Zero Neuf. Hij stapte naar Voetbal in de stad met het voorstel om zelf het resterende bedrag voor de tickets bij te passen voor Vzw Jong. Uiteindelijk kregen ze de tickets gratis van Voetbal in de stad.

‘Ik kom zelf uit Nieuw Gent en ik weet hoe schrijnend de situatie daar in veel sociale woonblokken is,’ zegt Vandensteen. ‘Het is niet voor niets dat de buurt weleens “het Chicago van Gent” genoemd wordt. ‘Dit is voor die gasten een mooie gelegenheid om even te ontsnappen uit de dagelijkse sleur.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Johan Vandensteen (derde van rechts) en Sohrab Jabbari (vierde van rechts) met enkele van de gelukkige jongeren uit Nieuw Gent en Ledeberg.
Johan Vandensteen (derde van rechts) en Sohrab Jabbari (vierde van rechts) met enkele van de gelukkige jongeren uit Nieuw Gent en Ledeberg.© KVDA

Ambiance

Het hoeft geen betoog dat de jonge supporters zelf heel gelukkig waren. ‘Ze kijken er al de hele dag naar uit, ze waren zeer ongeduldig,’ zegt hun begeleider van Vzw Jong Sohrab Jabbari. ‘Ik kreeg de ene sms na de andere: “Vanaf wanneer kunnen we gaan? We willen de ambiance voor de match meemaken.”‘.

‘Het is leuk om erbij te kunnen zijn, zeker met zo’n goede plaatsen,’ zegt Omar, een van de jongeren. Hij speelde zelf voetbal, tot hij geblesseerd raakte. ‘Wij zijn grote supporters van AA Gent, sommige van ons hebben hier vroeger ook al gewerkt op de club.’ Dat ook Waasland-Beveren over de knie werd gelegd – zij het zonder veel bravoure (2-1) – maakt het feest compleet. ‘We blijven maar winnen. We zijn vorig jaar kampioen geworden en dat gaan we dit jaar opnieuw doen! En ook in de Champions League gaan we Wolfsburg verslaan.’

Vzw Jong

Vzw Jong biedt in Nieuw Gent zinvolle vrijetijdsbesteding aan voor tieners en jongvolwassenen tussen 16 en 26 jaar. Vaak gaat het om kwetsbare tieners en jongeren. ‘In onze jeugdhuizen zijn ze welkom voor allerlei educatieve activiteiten, van creatieve kookcursussen tot muzieklessen en andere culturele activiteiten,’ zegt Sohrab Jabbari. ‘Vaak doen we ook uitstappen met hen zoals gaan zwemmen of naar de film. We proberen hen ook te helpen bij hun studies of bij te staan in een zoektocht naar een job. Woensdag- en donderdagavond kunnen ze terecht in ons jeugdhuis in Nieuw Gent, woensdag- en zaterdagnamiddag en vrijdagavond in Ledeberg. Vzw Jong is trouwens niet alleen in Nieuw Gent actief, maar in de volledige 19e eeuwse gordel van Gent. Meer op vzwjong.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier