Opinie: Als ook de Fiat begint te sputteren

De Bosnische Zwitser zag na de match op Club Brugge de bui al hangen en dolf tegenover een Nederlandse journalist van de Gelderlander een resem excuses op. Hij had “een Fiat Panda gekregen in plaats van de hem beloofde Ferrari” en via de omstreden spelersmakelaar Vlado Lemic waren er “te veel jonge spelers en te weinig leiders aangetrokken”.

“We moeten te allen prijze de degradatie vermijden en dus moeten we íéts doen: ofwel halen we versterking, ofwel ontslaan we de trainer, ofwel doen we het alle twee.” Half in paniek trok Zulte Waregemvoorzitter Willy Naessens vorige week na het verlies tegen Bergen aan de alarmbel. Essevee was naar een veertiende plaats gezakt en voelde de vieze smaak van de degradatie steeds meer in de mond. Er zou een nieuwe evaluatie volgen na de match op Club Brugge en die is trainer Darije Kalezic fataal geworden.

Dat er tijdens de winterstop ook nog nieuwe spelers aan de Gaverbeek zullen belanden lijdt ook geen twijfel en zo zal Zulte Waregem het tegenovergestelde doen wat gedelegeerd bestuurder Patrick Decuyper en Willy Naessens enkele weken geleden verkondigd hadden. Neen, er zouden in januari geen transfers gebeuren, en ja, in de trainer hadden ze nog tweehonderd procent vertrouwen. Eerder dit seizoen had Decuyper zelfs laten vallen dat hij liever zelf zou opstappen dan Kalezic te moeten ontslaan. “Hij is een toptrainer, we zullen hem geen vijf jaar in België kunnen houden.”

Op dat laatste punt had Decuyper alleszins gelijk… Steeds weer waaien zijn ambitieuze uitspraken – remember ook de titelambitie en de verdrievoudiging van het budget binnen de drie jaar – als een boemerang in zijn gezicht.

De plotse ommezwaai kwam er na de 2 op 9 tegen Lokeren, OH Leuven en Bergen, drie ‘gemakkelijke’ matchen die minstens vijf punten meer hadden moeten opleveren, in het vooruitzicht van het moeilijke drieluik tegen Club Brugge, Racing Genk en AA Gent. Tot voor de thuismatch tegen Lokeren wilde Naessens niet opnieuw de spaarpot aanspreken voor nieuwe transfers in de wintermercato en voor een duur ontslag van Kalezic – de hoofdreden waarom Patrick Decuyper de Bosniër, die een contract van drie jaar had, niet eerder ontsloeg.

Afgelopen zomer investeerde de gedelegeerd bestuurder immers al fors in transfers (drie miljoen euro), in infrastructuur en in een forse uitbreiding van de sportieve en commerciële staff en dus moest de hand noodgedwongen op de knip gehouden worden. Zelfs een interview in het Algemeen Dagblad, waarin Kalezic zich bijzonder kritisch uitgelaten had over de keuzes van Decuyper, was niet voldoende om de Bosniër op straat te zetten.

Uiteindelijk veranderden Decuyper en vooral Naessens door de gestegen degradatiekoorts dan toch van mening, ook omdat de ergernis over de alsmaar wisselende tactische keuzes van Kalezic en het steeds krampachtiger wordende voetbal zich opstapelde. Zo maakte Naessens zich vorige week nog “bijzonder ongerust” over het feit dat zijn ploeg de laatste matchen telkens een voorsprong prijsgegeven had. En ook technisch manager Hans Gillhaus zat volgens insiders niet meer op dezelfde lijn met de van zichzelf bijzonder overtuigde Kalezic.

De Bosnische Zwitser zag na de match op Club Brugge de bui al hangen en dolf tegenover een Nederlandse journalist van de Gelderlander een resem excuses op. Hij had “een Fiat Panda gekregen in plaats van de hem beloofde Ferrari” en via de omstreden spelersmakelaar Vlado Lemic waren er “te veel jonge spelers en te weinig leiders aangetrokken”. De conclusie die hij al in het AD getrokken had, maar die uit de mond van een trainer die via Lemic bij Zulte Waregem terechtkwam, niettemin vreemd klinkt.

Begin dit seizoen omschreef Kalezic, ook binnenskamers, Aleksander Trajkovski, Luka Milunovic en Irfan Hadzic “als de grootste talenten van Macedonië, Servië en Bosnië”. En in de eerste tien matchen van het seizoen gaf hij zowel Trajkovski als Milunovic opmerkelijk veel speelgelegenheid. Bovendien kocht Decuyper op zijn voorspraak, en via Lemic, Mikhail Sivakov, een jonge Wit-Rus die ook opvallend veel op het veld stond, terwijl hij meer opviel door zijn gele kaarten dan door zijn voetbalkwaliteiten.

De vaststelling van Kalezic is niettemin juist. Verblind door zijn immens vertrouwen in Vlado Lemic liet Patrick Decuyper na om rotte appels als Habib Habibou weg te gooien en vooral om de hiaten van vorig jaar aan te vullen: een gebrek aan creativiteit, leiderschap en scorend vermogen. Jonge talenten halen, laten doorstromen en met veel winst verkopen is een mooie gedachte, maar niet als de fundamenten van je ploeg nog onstabiel zijn. En zeker niet als die veel te duur betaalde buitenlanders van tweede garnituur blijken te zijn.

Wanneer je dat ook nog eens overgiet met een saus vol veel te ambitieuze uitspraken, begint ook de Fiat na een aantal tegenvallende resultaten te sputteren en raak je als club in een spiraal van negativisme terecht waar je nog moeilijk uit geraakt. De vraag is of een nieuwe trainer, die volgens Decuyper “de competitie moet kennen en voldoende ervaring moet hebben” daar op tijd in zal slagen. Zo niet, dan kunnen de gevolgen catastrofaal zijn en is de verantwoordelijkheid van de oprichter van Enfinity verpletterend. Net als die van voorzitter Willy Naessens, want hij gaf na jarenlang goed en vooral voorzichtig bestuur carte blanche aan de nieuwe sterke man van Essevee.

Jonas Creteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier