Opinie: Club Brugge misbruikt het reglement

Gezien hoe Bojan Jorgacevic in de stadsderby een bal tegen de lat deed afwijken en op die manier de gelijkmaker verijdelde? Eigenlijk had daar Vladan Kujovic moeten staan. Of Colin Coosemans.

Gezien hoe Bojan Jorgacevic in de stadsderby een bal tegen de lat deed afwijken en op die manier de gelijkmaker verijdelde? Eigenlijk had daar Vladan Kujovic moeten staan. Of Colin Coosemans. En niet de doelman van AA Gent, getransfereerd op een moment dat het overgangsvenster eigenlijk is gesloten. Competitievervalsing!

Niet dat Club iets tegen het reglement heeft gedaan. Jorgacevic mocht die bal redden, hij was speelgerechtigd. Dat besliste zaterdag het Uitvoerend Comité, op voorstel van haar departement reglementen. Om de vergadering van dat opperste bondsorgaan, tegen wiens beslissingen overigens geen beroep mogelijk is, wat efficiënter te doen verlopen, worden vooraf agendapunten in departementen besproken. En dan ter stemming aan de 23 leden voorgelegd.

Zo ging het ook vorige week. Het departement reglementen – waarin niemand zetelt van de Pro League, van belangenvermenging is geen sprake – bekeek de transfer van Jorgacevic en keurde die goed. Op basis van artikel 9.13, waarin staat dat een ploeg nog een doelman mag aantrekken buiten de transferperiode als het niet over drie volwaardige doelmannen beschikt. Een punt aan het reglement toegevoegd, op vraag van de Pro League.

Club Brugge beweerde in die situatie te zijn na het wegvallen van de derde doelman Sven Dhoest – jeugdinternational en een van de drie keepers in de A-kern. Het staafde diens langdurige afwezigheid met een doktersattest. Het departement reglementen moest de overgang toestaan, en het Uitvoerend Comité die goedkeuren, zonder enige opmerking.

Overigens ook daar geen belangenvermenging. Pol Jonckheere, lid van Club Brugge en het Uitvoerend Comité, was zaterdag afwezig.

Maar ergens wringt er wel iets, ook bij de mensen van de bond. Want Jorgacevic, dat is meer dan het gebruiken van een reglement om uit de nood te raken, dat is een sportieve versterking. Op een moment dat het niet mag. Eigenlijk, weliswaar geautoriseerde, competitievervalsing. Want Club heeft heus nog wel vierde en vijfde doelmannen onder contract, er is zelfs eentje (Glenn Verbauwhede) werkloos. Is die dan niet volwaardig misschien?

Meer doen dan ‘misschien’ in de toekomst aan de clubs uit de Pro League vragen om voor de start van het seizoen hun drie volwaardige doelmannen aan te duiden, kunnen ze niet doen op de bond, klinkt het. Maar of je daarmee dit achterpoortje dicht?

Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier