Opinie: Contador heeft twee ploegen

Het zal de drievoudige winnaar van de Ronde van Frankrijk in de Pyreneeën niet aan bondgenoten ontbreken.

Kent u Vincent Jérôme, Cyriel Gautier of Perrig Quemeneur? Ze maken deel uit van de ploeg van Europcar, die wordt geleid door Thomas Voeckler, tot op dit moment nog drager van de gele trui in de Ronde van Frankrijk.

Eén van de opmerkelijke zaken is dat dit team na elf ritten op kop staat in het ploegenklassement. Althans voorlopig want vandaag gaat het nu echt beginnen in deze Tour van de valpartijen. Meer dan 200 kilometer, 3083 meter hoogteverschil, een col van eerste en twee van buiten categorie, nu moet echt blijken hoe de waardeverhoudingen liggen.

Vragen genoeg net voor deze eerste slag van de Pyreneeën. Rijdt Andy Schleck, die een soepele pedaaltred etaleert, echt zo goed? En hoe staat het met de conditie van zijn broer Frank? En tot wat is Cadel Evans in staat, de Australiër die niet bepaald als de meest stuurvaardige renner van het peloton geldt en desondanks als een van de weinige tenoren nog niet ten val kwam?

Het is moeilijk te zeggen want veel vuurwerk viel er van de favorieten nog niet te zien. Tot dusver reden ze nauwelijks op kop.

Maar alle ogen zullen vooral gericht zijn op Alberto Contador. De Spanjaard is verplicht om aan te vallen. Op de slotklim naar Luz Ardiden, ruim 13 kilometer lang, met bij momenten een stijgingspercentage van tien procent.

En als voorgerecht krijgen de renners de mythische Tourmalet onder de wielen geschoven. Breekt Contador daar al de wedstrijd open? En is zijn ploeg sterk om hem de nodige ruggensteun te geven? Ook dat is een vraag waarop het antwoord nog niet is gegeven.

Het zal de drievoudige winnaar van de Ronde van Frankrijk in ieder geval niet aan bondgenoten ontbreken. Want wat frappeerde in de eerste rit van deze Tour, toen de groep na een massale valpartij in twee stukken scheurde en Contador ruim anderhalve minuut verloor? In de achtervolging reed de Spaanse ploeg van Euskaltel zich uit de naad. In ruil voor een paar cadeaus die Contador zijn landgenoten in de Ronde van Italië gaf. Niemand die daar aandacht aan schonk.

Als het erop aankomt heeft Alberto Contador dus twee ploegen. Zeker vandaag, als er een hoop Basken langs de flanken van de slotklim zullen staan en de Baskische ploeg van Euskaltel verplicht is om zich te laten zien. Het kan perfect in de kaart spelen van Alberto Contador.

Jacques Sys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier