Opinie: De masochist in Sven Nys

Weinig renners die zo zijn aangedreven door de drang om grenzen te verleggen en limieten op te zoeken als de inmiddels 35-jarige Nys.

Veldrijders hebben dezer dagen geen tijd om te ademen. Zondag staat in het Spaanse Igorre de volgende wedstrijd voor de Wereldbeker geprogrammeerd, rond de jaarwisseling komt het dan tot een waanzinnige opeenvolging van crossen. Doseren is moeilijk in deze sport die zo is geëvolueerd dat renners het moeilijk hebben om een constant niveau aan te houden. Vroeger waren die schommelingen er niet terwijl de wedstrijden veel zwaarder waren en er constant geploeterd moest worden in het slijk. Een vreemde contradictie die ook op de weg zichtbaar is.

Deze campagne staat in het teken van de verdere ontbolstering van Kevin Pauwels. De introverte Pauwels mag dan in interviews journalisten tot wanhoop drijven, hij bewees de voorbije weken duidelijk sterker te zijn geworden. Volgens de voormalige triatleet Marc Herremans, die samenwerkt met Pauwels, heeft hij nog veel progressiemarge. Door zijn uitzonderlijk recuperatievermogen kan hij een winter zonder inzinking doorkomen. De vraag is alleen hoe Pauwels, kwetsbaar aan de rug, zware modderomlopen verteert. Vorig seizoen kende hij zijn beste periode in januari en februari.

Dat belooft voor het WK dat op 29 januari in het zand van Koksijde wordt gereden en waarvan ook Sven Nys een belangrijk doel heeft gemaakt. Nys kende een slechte zomer maar liet zich hierdoor niet van zijn stuk brengen. Vorig weekend won hij twee topcrossen, al kent hij al eens gemakkelijker een mindere dag dan vroeger. Weinig renners die zo zijn aangedreven door de drang om grenzen te verleggen en limieten op te zoeken als de inmiddels 35-jarige Nys. Hij is een masochist op twee wielen: het geeft hem een kick om zichzelf op training af te matten. Het is verbazend dat Nys het allemaal blijft opbrengen, al heeft het met verslaving te maken, met verslaving aan het leven van een topsporter.

De Tsjech Zdenek Stybar verdedigt in Koksijde zijn wereldtitel. De minzame en westers denkende Stybar kon na een (te) zware wegcampagne nog niet imponeren. In zijn oefenschema lag het accent op duurtrainingen en te weinig op interval. Nu komt Stybar tot de constatatie dat hij explosiviteit mist. Dat knaagt aan zijn zelfvertrouwen. Ondanks zijn zuivere klasse is hij een man van twijfels.

Meer branie heeft, althans ogenschijnlijk, nationaal kampioen Niels Albert. Door een polsbreuk is hij tot inactiviteit veroordeeld. Ook daarom maakt hij van Koksijde en het nationaal kampioenschap in Hooglede-Gits, op 8 januari, zijn twee grote doelen. De zandomloop van Koksijde past perfect bij de mogelijkheden van Albert die in het begin van het seizoen wisselvallig presteerde.

Maar wereldkampioenschappen hebben hun eigen karakter. Het komt er op aan voldoende reserves over te houden en enkele wedstrijden te schrappen. Alleen strijken toppers in die wedstrijden behoorlijk wat startgeld op. Een moeilijk dilemma.

Jacques Sys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier