Opinie: Dit Lokeren is klaar voor een prijs

© BELGA

Voorzitter Roger Lambrecht kan geschiedenis schrijven met een beker in de prijzenkast van de Waaslanders, als op zaterdag 24 maart tegen KV Kortrijk wordt gewonnen.

Op die bewuste zaterdag in maart kan de 4-0-nederlaag in de bekerfinale tegen Standard uit het seizoen 1980/81 teniet worden gedaan. Bij Lokeren liepen toen wel kleppers rond als Lato, Lubanski en vooral Larsen, tot op vandaag drie heel markante figuren in de clubannalen.

Maar ook door het lichaam van doelman Boubacar Barry Copa, middenvelder Koen Persoons, spits Benjamin De Ceulaer en vooral coach Peter Maes zal er heel wat adrenaline stromen. Zij weten wat het betekent om een eindstrijd als verliezer te moeten ervaren.

De Ivoriaanse international overkwam het onlangs op de Afrika Cup, waar hij geen enkel tegendoelpunt incasseerde maar zich enkel in de penaltyreeks in de finale gewonnen moest geven tegen Zambia. De Ceulaer ging in het seizoen 2002/03 met STVV met 3-1 onderuit tegen het La Louvière van toenmalig trainer Ariël Jacobs. En voor Persoons en Maes blijft de 2-0-nederlaag in 2008/09 met YR KV Mechelen tegen RC Genk een zwaar litteken.

Een uitstekende motivator als Maes zal weinig peptalk nodig hebben om zijn spelersgroep op scherp te zetten. Samen met sportief directeur Willy Reynders mag de ex-doelman aanzien worden als een van de vaders van het gezamenlijk project, dat in de zomer van 2010 werd opgestart op Daknam.

Vorig seizoen leidde dat tot een ticket voor play-off 1 en een uiteindelijke vijfde plaats, straks is er misschien weer reden tot feesten.

De inpassing van diepe spits Hamdi Harbaoui vergde in competitieverband meer tijd dan voorzien. Maar sinds de winterstop raken alle puzzelstukjes goed in elkaar gepast. Harbaoui voelt de hete adem van de Senegalees Baye Djibi Fall, in de heenronde nog in de Europa League actief met Odense. Ivan Leko strooit weer als vanouds met assists, Nill De Pauw en Benjamin Mokulu zorgen voor snelheid op de flanken en linksachter Laurens De Bock deed het vertrek van Derrick Tshimanga (naar RC Genk) vergeten.
Voor de balans in het elftal zorgen wel de duo’s Maric-Taravel (centraal achterin) en Overmeire-Persoons (controlerend op het middenveld).

Behoren de slapeloze nachten van een piekeraar als voorzitter Lambrecht, aan de macht sinds 1995, na 24 maart definitief tot het verleden?

Frédéric Vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier