Opinie: Hugo

© Reuters

Voetbal kan soms cynisch zijn.

De nieuwe sterke man van Zulte Waregem, Patrick Decuyper, gaf begin deze maand een berucht interview: iedereen zou schrikken van Zulte Waregem, want over drie jaar moest de club aansluiten bij de Belgische top. Schrikken deed iedereen, vier dagen later, toen Hugo Broos en zijn team met 7-1 werden vernederd in Westerlo. Voetbal kan soms cynisch zijn.

Toch zijn het niet de resultaten die Hugo Broos nu de das omdoen. Neen, het probleem waarmee Broos kampt, is voor de carrière van een trainer veel erger dan een pandoering met zes goals verschil. Zijn palmares als coach blijft indrukwekkend, maar in Waregem leeft het gevoel dat bij Broos het vet van de soep is. Geen enkele succestrainer ontsnapt eraan. Zie ook Aimé Antheunis, Henk Houwaart en Robert Waseige.

Hugo Broos, amper één jaar ouder dan Ariël Jacobs en Dominique D’Onofrio, kon de laatste jaren moeilijk overweg met de ‘moderne voetballer’, aldus een collega-trainer. Met de ‘moderne voetballer’ bedoelt hij: veel uiterlijk vertoon, weinig respect voor ervaring, de obligate koptelefoon op het hoofd, en een je m’en fous-uitstraling. Vooral de Franse enclave in Waregem, met mannen als Chevalier, Nfor en Maréval, haalde hem geregeld het bloed van onder de nagels. Net zoals zijn voorganger Bart De Roover, kreeg Broos de groep nooit echt volledig in zijn greep, daar liet aanvoerder Ludwin Van Nieuwenhuyze in zijn afscheidsinterview in Sport/Voetbalmagazine weinig twijfel over bestaan.

Met zijn 59 jaar was Hugo Broos op het einde van dit seizoen de oudste trainer in eerste klasse, de interim van Luka Peruzovic bij Charleroi even buiten beschouwing gelaten. In tijden dat clubs graag de kans geven aan jonge (en goedkope?) trainers, wordt het voor Hugo Broos vechten tegen de vooroordelen om opnieuw ergens aan de bak te raken. Een magere troost: zijn ontslag verliep alvast wel volgens de laatste mode. Broos en Zulte Waregem beëindigden hun samenwerking ‘in onderling overleg’. (BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier