Opinie: José Riga voor Trainer van het Jaar?

© BELGA

De Europese cijfers van de Rouches in deze Europa League zijn indrukwekkend. Standard heeft nog niet verloren en kreeg in alle wedstrijden samen nog maar twee goals tegen.

Een week geleden publiceerde Standard fier de wereldrangschikking van voetbalclubs, opgemaakt door het IFFHS, het Instituut voor Voetbalgeschiedenis en Statistiek, aan de hand van de uitslagen tussen 1 februari 2011 en 30 januari 2012.

Daarin prijkt Standard als eerste Belgische club, op een 16e plaats, net achter Bayern München en PSV (de eerste vijf plaatsen waren voor Barcelona, Real Madrid, Velez Sarsfield, Manchester United en Manchester City). Anderlecht is 40e, Club 48e en Genk 97e.

De kwalificatie voor de achtste finale van gisteravond gaf de Rouches opnieuw een goed gevoel. De Luikse club kan straks voor de tweede keer in drie jaar de kwartfinales van de Europa League halen. Twee jaar geleden was HSV een maatje te sterk.

Het gejuich en applaus na de kwalificatie getuigden meer van opluchting dan van enthousiasme. Standard ving de Polen met een goeie organisatie vrij makkelijk op, vocht voor elke bal, maar vocht vooral mét de bal en kwam amper aan uitvoetballen toe. Het verviel bij momenten weer in het verticale voetbal van een jaar geleden, met de lange bal naar voor, maar het spitsenduo Tchité-Cyriac miste dit keer scherpte.

Pas drie minuten voor tijd plaatste de ingevallen Michy Batshuayi een eerste bal tussen de palen, iets waar de bezoekers nooit in slaagden. Zodra Standard een paar sterkhouders mist (gisteren Vainqueur en Kanu), moet het improviseren. Gisteren moest Yoni Buyens depanneren als linkshalf.

Het zag er niet uit, maar toch hing Standard niet aaneen als los zand. In geen tijd heeft Riga wel een team op het veld gezet. Standard is – goed of slecht – weer een ploeg waarin de hand van een trainer en een systeem te herkennen is.

Het mag gisteren bibberen geweest zijn tot de laatste seconde, de Europese cijfers van de Rouches in deze Europa League zijn wél indrukwekkend. Standard heeft nog niet verloren en kreeg in alle wedstrijden samen nog maar twee goals tegen. Op Sclessin moest Sinan Bolat zich nog niet één keer omdraaien.

Tegen Krakau liep voor het eerst in deze Europese campagne het stadion ook bijna vol. De kwalificatie kan voor Standard een tweede kantelmoment in dit seizoen zijn.

Bij de kwalificatiewedstrijd voor de groepsfase van de Europa League tegen Helsingborg werd de ploeg bij de rust nog uitgefloten, maar na 90 minuten viel voor het eerst dit seizoen applaus te horen en werd een dreigende crisis afgewend.

Gisteravond hingen na een paar mindere prestaties weer grauwe wolken boven Luik, maar met een volgende Europese ronde in het verschiet, is de druk op de Rouches op zijn minst een paar weken weg. Als Hannover – toch een degelijke Duitse subtopper – zich aanmeldt in de gedaante van de vorige keer, toen ze op geen enkel moment indruk maakten tegen de Luikenaars, wordt het in plaats van het door Roland Duchâtelet aangekondigde overgangsseizoen nog een mooi jaar.

José Riga, van wie iedereen zich bij zijn aantreden afvroeg wat hij op het hoogste niveau waard was, zou bij de verkiezing van de Trainer van het Jaar wel eens hoog kunnen eindigen.

Door Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier