Jacques Sys

Opinie: Manager Niels Albert glijdt uit

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Wat moet Christophe Roodhooft hebben bezield om uitgerekend nu een knuppel in het hoenderhok te gooien?

Meer dan 60.000 toeschouwers op het WK veldrijden in Koksijde en anderhalf miljoen mensen voor het televisiescherm: zelden hing er rond deze sport zo’n sfeer van uitbundigheid als afgelopen zondag. En met bewondering had iedereen gekeken naar de machtsdemonstratie van Niels Albert die nooit zoveel sympathie verwierf als zijn weergaloze rit in het zand van Koksijde.

Wat moet Christoph Roodhooft, de manager van Albert, dus hebben bezield om uitgerekend nu een knuppel in het hoenderhok te gooien? Roodhooft riep, zonder al te veel na te denken, dat Albert de winstpremie van 22.000 euro, tegen een eerdere afspraak in, niet zou delen met zijn Belgische ploegmaats. Een pijnlijke uitschuiver van Roodhooft die een polemiek opstart op het moment van de regenboogtrui van Albert nog volop schitterende. En een uitspraak die het imago van Niels Albert niet ten goede zal komen.

Natuurlijk heeft Roodhooft een punt en kan er niet verbloemd worden dat er nauwelijks voor Albert is gereden. Op de eerste ronde na, toen de Belgen in het wiel van titelverdediger Stybar bleven en zo Albert de gelegenheid gaven zijn voorsprong uit te bouwen. Toen de Tsjech verzwakte, gingen ze wel in de achtervolging en probeerden ze, Kevin Pauwels op kop, het gat dicht te rijden. Zoals ook dat Niels Albert dat zou gedaan hebben. Voor de wedstrijd verklaarde de Brabander onomwonden dat hij voor zichzelf zou rijden. Zo denkt iedereen erover. Alleen durft niet iedereen dat zeggen.

Het is dan ook onzinnig om te vergaderen over de verdeling van een winstpremie. Net zoals de landenformule in het veldrijden nog ridiculer is dan op de weg. Renners die een hele winter in een besloten wereldje tegen elkaar rijden, kunnen op de belangrijkste cross van het jaar onmogelijk de krachten bundelen. Alleen: als er dan toch een afspraak wordt gemaakt waar iedereen zich achter schaart, dan moet die worden gerespecteerd. Ongeacht hoe het scenario van de wedstrijd eruitziet. Nu zal Niels Albert geconfronteerd worden met een beeld dat hij niet echt verdient. En het is niet duidelijk of het zijn idee dan wel dat van zijn manager was om dat in de media te gooien.

Vreemd in ieder geval dat de dag na de uitspraak van zijn manager Niels Albert alsnog besloot om het aan de BWB over te laten om te beslissen wat er met zijn geld gebeurt. Hij was duidelijk geschrokken van alle heisa. En Christoph Roodhooft haastte zich om te zeggen dat het nooit de betrachting was om daar zo’n polemiek rond te scheppen. Maar wat was dan wel de bedoeling van deze wrange opvoering?

Jacques Sys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier