Jacques Sys

Opinie: Patrick Vanoppen vergaloppeert zich

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

In crisismomenten neemt het emotionele de bovenhand op het rationele. Dan wordt Patrick Vanoppen een ongeleid projectiel die bij de minste tegenwind compleet de pedalen kwijtraakt.

Sport/Voetbalmagazine kreeg, naast Gazet van Antwerpen, van Patrick Vanoppen de rode kaart. Wegens een te negatieve berichtgeving, zoals de voorzitter van Beerschot dat verwoordde. Sport/Voetbalmagazine zou volgens Vanoppen bovendien het blad zijn van de G5 en over die clubs positief berichten. Daar zullen ze bij Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Standard en RC Genk eens hard mee lachen.

Wat is er gebeurd? Dit blad had een paar weken geleden een discussie met Beerschot. Dit naar aanleiding van een interview met Sherjil MacDonald. De perswoordvoerder van de club en MacDonald zelf lazen het na en vroegen om een aantal correcties door te voeren. Dat gebeurde. Een paar dagen later was er een nieuw verzoek van de perswoordvoerder om het interview opnieuw te laten doorgaan. Enkele kritische passages over Jacky Mathijssen waren bij een paar mensen van de club niet goed gevallen. De toon van het interview moest helemaal veranderd worden.

Op die vraag is Sport/Voetbalmagazine niet ingegaan. Omdat MacDonald heel goed wist wat hij had verteld en ook akkoord was gegaan met de publicatie van dit interview. Dan hoef je als club niet te censureren. Zo maak je het werk van de media onmogelijk. Het was een principe waaraan we vasthielden.

Ook toen Patrick Vanoppen ons zelf opbelde. Op een intimiderend toontje riep hij dat dit interview niet mocht verschijnen. Op de vraag of hij altijd op zo’n manier met mensen omgaat, ontstak Vanoppen, duidelijk niet gewoon om tegengesproken te worden, pas helemaal in woede: we hadden nog twee uur de tijd om van idee te veranderen of hij zou alles op de site gooien en ons de toegang tot het stadion ontzeggen. Toen we vervolgens nog eens rustig uitlegden bij ons standpunt te blijven, gooide hij woedend de telefoon dicht met de woorden: “Dag onnozelaar”.

Dat soort mensen vinden dus dat ze het recht hebben om de media lessen te geven. Zij moeten het beleid van een club bepalen en geld zien te vinden om de licentie binnen te halen. Patrick Vanoppen is er, ook met enkele ludieke ingevingen, in geslaagd om een deel van de supporters achter zich te krijgen. Het staat buiten kijf dat hij met Beerschot het beste voor heeft. Maar in crisismomenten neemt, net zoals bij wel meer bestuurders, het emotionele de bovenhand op het rationele. Dan wordt Vanoppen een ongeleid projectiel die bij de minste tegenwind compleet de pedalen kwijtraakt.

Zijn verbijsterende uitschuiver is daar een zoveelste bewijs van. En dat is jammer voor een mooie en traditierijke club als Beerschot, voor al die supporters die hartstochtelijk van deze club houden, voor een stad als Antwerpen dat al lang naar topvoetbal snakt. En het is jammer voor Patrick Vanoppen zelf die echt droomde van een grote club, met de beste intenties aan zijn avontuur begon, maar zichzelf in moeilijke omstandigheden blijft vergalopperen. Zonder dat iemand uit zijn omgeving dat kan verhinderen.

Jacques Sys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier