Opinie: Snel oprichten, die BeNeLiga

Liever AZ-Anderlecht dan vier keer per jaar Anderlecht-Club Brugge.

Woensdag was Steven Martens, secretaris-generaal van de Belgische voetbalbond, te gast bij de UEFA. Hij kwam er spreken over de samenwerking tussen België en Nederland bij de organisatie van het kampioenschap voor vrouwen. Een eerste experiment om, vanaf volgend seizoen, over de landsgrenzen heen een voetbalcompetitie op te zetten, in een sport waarmee nog geen groot geld is gemoeid en waar niemand zich bedreigd moet voelen.
De UEFA, weet Martens, begint stilaan te beseffen dat er voor de topclubs van de kleinere landen wat moet veranderen, willen ze overleven. De Portugese clubs gaan moeilijke tijden tegemoet, terwijl Glasgow Rangers in Schotland failliet zijn. Schaalvergroting is een mogelijke uitweg, in Scandinavië, Oost Europa of de Lage Landen.

Ongeveer tegelijkertijd zwengelde Roland Duchâtelet in Polen, in het kader van de Europa League, nog eens de discussie over de oprichting van een BeNeLiga aan. De ondernemer in de eigenaar van Standard ziet vooral economisch voordeel. Hij wil de rechten op die competitie in Azië commercialiseren, om zo de topclubs meer financiële armslag te geven.

Wij zijn van het nostalgische soort, en zien naast economische, vooral sportieve voordelen bij zo’n samenwerking. Voor wie zich blind staart op de Jupiler Pro League, waar Anderlecht autoritair de plak zwaait, was het duel met AZ een zeer leerrijke ervaring. Een confrontatie van stijlen die ongenadig de zwakheden van paars-wit blootlegde. Als ze in Brussel al hoge ambities koesterden, weten ze nu dat er nog een pak werk aan de winkel is.

Zeer genietbaar was AZ-Anderlecht, zoals verwacht, alhoewel paars-wit waarschijnlijk niet aan dit scenario dacht. Waarmee overigens niks is gezegd over geslonken kwalificatiekansen van de Brusselaars, die ook in eigen land uit oneindig zwakker presteren dan thuis. Zelfs de ploeg van CL-niveau die Aimé Anthuenis een decennium geleden – naar eigen zeggen – op de been bracht, kreeg op verplaatsing een paar ferme lessen en tikken.

Maar van ons mag ze er snel komen, die BeNeLiga, al was het maar om spelers en bestuurders weer met de beide voeten op de grond te zetten. Zo goed is het allemaal niet.

Beeld u in. Zo’n wekelijkse confrontatie van stijlen. Heerlijk, neen? Heerlijker dan vier keer per jaar Anderlecht-Club Brugge, met alle respect.

Peter t’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier