Opinie: Standard riskeert een hete zomer

© BELGA

Na de uitschakeling in de Europa League moeten de Rouches zich snel concentreren voor een goede afloop in de Belgische competitie.

Precies één jaar geleden slaakte men bij Standard een zucht van opluchting toen Bart Goor in Beerschot-Mechelen met een doelpunt voor de thuisploeg de zege veilig stelde, waardoor de Rouches in het klassement over de Maneblussers naar de zesde plaats klommen, die recht gaf op deelname aan play-off 1. Maar pas op de laatste speeldag van de reguliere competitie was Standard helemaal zeker van deelname aan de titelrace, dankzij een krappe 1-0-zege tegen datzelfde Beerschot, na een ondermaatse wedstrijd. Een week later verbaasde het zichzelf én voetballend België, door met een half invallersteam te gaan winnen op het veld van Anderlecht.

Om maar te zeggen: wat Standard de laatste weken overkomt, is niets nieuws. Het is de laatste twee jaar altijd wat, constant heen en weer schuiven tussen gejubel en gefluit. Standard begon sterk aan dit jaar, met 13 op 15, maar na de uitzege op Lierse op 4 februari verviel het in het andere uiterste, met 1 op 12 en amper drie goals in vier wedstrijden.

De mentale kracht, die de Luikenaars uit een sterke Europese campagne putten om vooruit te stormen in competitie, zijn ze sinds gisteren kwijt. De twintigste minuut op Hannover tekende een ploeg waar momenteel niets lukt, met een stuntelige own-goal en nog geen minuut later aan de overkant het missen van een onmisbare kans. Het Standard van voor een paar maanden was dat nooit overkomen.

Gelukkig wachten de Rouches in competitie met OHL en YR KV Mechelen twee clubs die niets meer te winnen of te verliezen hebben. Normaal moet Standard minstens drie op zes halen en zich plaatsen voor de play-offs. Dat zou, met het eventueel behalen van Europees voetbal, al een groot succes zijn voor een ploeg in de bouwsteigers.

Maar vandaag is Standard verkrampt en vol twijfel. Het riskeert zondag vooral te moeten spelen tegen zichzelf. Tegen Leuven kan het team van José Riga maar beter snel scoren, of het riskeert dat de eigen aanhang zich tegen de ploeg keert.

Als Standard zondag niet zelf wint terwijl de concurrenten dat wel doen, wordt woensdag het halen van play-off 1 vooral mentaal een haast onmogelijke opgave, terwijl dat met de aanwezige kwaliteit, ondanks de aderlating op het middenveld, nooit een probleem had mogen zijn.

Puntenverlies tegen Leuven kan een geslaagd overgangsjaar helemaal naar de knoppen helpen.

door Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier